September 22, 2021
aktuelno

Uspešno je realizovan projekat prekogranične saradnje Srbija – Rumunija “Unapređenje povezanosti Banata2” – Kikinda Online News

U Gradskoj kući danas je upriličena završna konferencija povodom uspešno realizovanog projekta prekogranične saradnje Srbija – Rumunija “Unapređenje povezanosti Banata 2”, gde je u protekle dve godine izrađena tehnička dokumentacija i rekonstruisan deo državnog puta Kikinda – Nakovo dužine 1,8 kilometara, uz video nadzor duž biciklističke staze sve do graničnog prelaza postavljeno je 280 solarnih svetiljki, dok je sa rumunske strane rehabilitovano 1,5 kilometara puta. Ovakav projekat ukupne vrednosti 1,3 miliona evra povezao je četiri prekogranična partnera: JP “Putevi Srbije” kao vodeće partnere, Opštinu Žombolj, Grad Kikindu i Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj Banat oko zajedničkih ideja u cilju doprinošenja međusobnog približavanja ljudi, zajednica i ekonomskih aktera u pograničnoj oblasti, a sve u cilju stvaranja čvrste osnove za uravnoteženiji ekonomski i društveni razvoj i obezbeđivanje optimalnih razvojnih mogućnosti za obe zemlje:

-“Iza nas je još jedna uspešna realizacija projekta u nizu u okviru IPPA programa prekogranične saradnje i uspešna realizacija samog projekta potvrđuje uspeh regionalne saradnje između Srbije i Rumunije potvrđuje značaj postojanja i negovanja i jačanja partnerskih odnosa i svih učesnika u ovom projektu. Prijateljstvo između grada Kikinde i Opštine Žombolj postoji još od davne 1982. godine kada je potpisan Sporazum o bratimljenju koji je potom i produbljen 1992. godine potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu. Brojni su projekti realizovani u okviru IPPA projekata – “Zeleni Banat” “Unapređenje povezanosti Banata 1” kada je i izgrađena biciklistička staza na relaciji Kikinda-Nakovo-Lunga, a danas smo govorili o uspešnoj realizaciji projekta “Unapređenja povezanosti Banata ” koji je u znaku postavke solarne rasvete i video nadzora, duž biciklističke staze, rehabilitacija jednog dela puta na relaciji Kikinda – Nakovo, a kada se radi o Opštini Žombolj imali smo nastavak započete rekonstrukcije pristupnih puteva na državnom putu ka graničnom prelazu Nakovo – Lunga. Saradnja između Grada Kikinde i Opštine Žombolj je intezivirana i dobila je na kvalitetu otpočinjanjem realizacije svih projekata. Važno je da se saradnja dalje nastavi i produbi, da se jačaju partnerski odnosi svih regionalnih činilaca kroz umrežavanje ideja i iskustava, a sve sa ciljem jačanja i povećanja regionalnog privrednog razvoja i podizanja kvaliteta života svih građana u regionu” – izjavila je zamenica gardonačelnika grada Kikinde Dijana Jakšić Kiurski.

Milorad Martinov, predstavnik JP “Putevi Srbije” i rukovodilac projekta “Unapređenje Povezanosti Banata 2” dodaje da je ovaj projekat nastavak prthodno realizovanog projekta “Unapređenje povezanosti Banata 1” koji je radila ista ekipa partnera:

-” JP “Putevi Srbije” je u okviru ovog programa radilo na rehabilitaciji državnog puta od Kikinde do Nakova dužine 1,8 kilometara i to je sve završeno na vreme. Svi su podjednako dali svoj doprinos pri realizaciji projekta, u uslovima kakvim jesu, budući da smo već dve godine u kovidu. Nadamo se da ćemo dobiti još finansijera da projekat nastavimo u istom ili sličnom smeru” – rekao je Martinov.

Adrijano Almašan, predstavnik projektnog tima iz Opštine Žombolj kaže da su, bez obzira na sve okolnosti koje je diktirala epidemiološka situacija sve aktivnosti u okviru Interreg IPP projekta uspešno realizovane, pogotovo kada je reč o infrastrukturi:

-” Na teritoriji Opštine Žombolj uspeli smo da asfaltiramo 1.740 metara lokalnih puteva, sređeno je nekoliko novih parking mesta, a što se tiče buudće saradnje naravno d ai mi imamo cilj da što više projekata realizujemo sa našim dobro poznatim partnerima iz Srbije. Kada je reč o različitosti domena u okviru kojih se mogu realizovati različiti projekti i u domenu kulture, jer je upravo Žombolj jedan od gradova sa pet muzeja. Uvereni smo da postoji dosta tema o kojma možemo da razgovaramo i budućnosti” – završava Almašan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *