July 29, 2021
aktuelno

“Katarza” glavni motiv 24. likovnog Saborovanja u Novim Kozarcima – Kikinda Online News

U toku je dvodnevno, 24. po redu Saborovanje likovnih umetnika posvećeno Ikoni Majci Bogorodici Trojeručici koje se održava u prostorijama Udruženja građana “Krila anđela” u Novim Kozarcima. Lajt motiv ovogodišnjeg, tradicionalnog umetničkog skupa nosi naziv “Katarza” u sklopu značajnog i velikog projekta očuvanje srpskog nacionalnog identiteta i okuplja slikare iz Vršca, Zrenjanina, Vrbasa, Novog Bečeja, Pivnica i Novog Sada:

-” Kao i svake godine, organizujemo likovna saborovanja, a u goste nam dolaze slikari širom Srbije i oslikavaju radove na zadatu temu, ove godine reč je o “Katarzi”. U okviru projekta, planiramo da tokom juna i jula meseca organizujemo još tri saborovanja, a nakon toga po planu i programu je da se organizuju izložbe u Kikindi, Novom Sadu i Beogradu” – izjavio je Milan Reljić, predsednik Skupštine udruženja “Krila Anđela” iz Novih Kozaraca.

Selektor umetnika ovogodišnje likovne kolonije Žarko Đukić iz Pivnica koji se ikonopisom i slikarstvom bavi duže od dve decenije smatra da posebnu notu pri organizaciji ovakvog skupa pruža spoj tradicije, religije i kulture ovog podneblja kroz specifičan umetnički izraz:

– ” Umetnost je jedina koja se održala kroz vekove, ako gledamo i kosovsko-metohijski slučaj, tako je i ovde. Slikari koji su sa nama su došli kako bi predstavili svoj rad, u okviru zadate teme. Svako će se izraziti na svoj način i ostaviti sebe tu, tako da je to ta priča. Kontinuitet slikara ima svoj život u likovnoj umetnosti i kao takav on se i dalje gaji, protežira i to ostaje za vek vekova. Izloženi su radovi i naše drage prijateljice Svetlana Cece Miladić koja nažalost ove godine nije sa nama zbog učešća na likovnoj koloniji u Sloveniji” – dodao je Đukić.

Tamara Feranovski, akademska umetnica iz Vrbasa i predsednica Udruženja likovnih umetnika iz tog mesta kaže da nije samo slikanje i rad povod skupa likovnih umetnika već i buduća saradnja sa kozaračkim udruženjem:

-” Na likovnoj koloniji uvek nam je lepo i uvek lepo sarađujemo, pre svega mi se družimo i upoznajemo, ostvarujemo kontakte i saradnju. Ova tema mi je bila jako inspirativna, jer katarza sama po sebi podrazumeva potrebu za nekim pročišćavanjem, vraćanje korenima i tradiciji, a na taj način sam i radila svoje delo. Priroda je nešto čisto i nešto za mene kao umetnika veoma inspirativno” – završava Feranovski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *