June 22, 2021
aktuelno

Ferenc Turi, pčelar iz Banatske Topole unapredio proizvodnju novom opremom za vrcanje meda – Kikinda Online News

Nakon šest godina pčelarenja, Ferenc Turi iz Banatske Topole prvi put je aplicirao na konkursu Grada Kikinde, gde su mu u cilju daljeg unapređenja pčelarske proizvodnje odobrena sredstva u visini od 28.000 dinara za nabavku opreme za vrcanje meda u vidu kade za otklapanje saća. Pčelarsko gazdinstvo porodice Turi koje raspolaže sa 130 košnica nema stacionarni, već seleći pčelinjak:

-” Koristimo pašu uljane repice na našim terenima u Banatu, a oko 1. maja selimo se na bagremovu pašu u Srbiji, kada ostvarujemo prihod od oko 15 kilograma bagremovog meda po košnici. Sad je trenutno paša facelija u Banatskj Topoli, unosi su zadovoljavajući, kreću se od kilogram do dva kilograma nektara dnevno. Za jedno dve nedelje počinje suncokretova paša, a za dva dana će se održati i lipova paša na Fruškoj Gori. Dugo godina sam se bavio ratarstvom sa suprugom, i nismo mogli da funkcionišemo sa izvorom prihoda, sve što se uložilo, to smo i povratili, dok nismo počeli da se bavimo pčelarstvom. Sav taj nektar nalazi se oko nas u prirodi koji nismo znali da iskoristimo do sada. Iako su prinosi manji na paši na uljanoj repici za mene su zadovoljavajući ” – izjavio je Fenerc Turi, pčelar i predsednik Udruženja “Zlatna pčela” iz Banatske Topole koje broji 15 članova.

Grad Kikinda ulaže kontinuirano kroz program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, a ove godine za kupovinu nove opreme i rojeva opredeljeno je milion i dve stotine hiljada dinara. Od tog iznosa, 800.000 dinara opredeljeno je za nabavku nove opreme, dok se ostatak izdvaja za nabavku novih pčelinjih društava:

-” To je bila ovogodišnja probna mera i mogu slobodno da kažem da se pokazala veoma dobrom. Što se tiče nabavke opreme, sredstva su u potpunosti utrošena. Budući da sredstva za nabavku novih pčelinjih društava nisu u potpunosti utrošena, ovim putem pozvao bih pčelare koji do sada nisu konkurisali da iskoriste priliku i da kupe pčelinja društva ukoliko imaju potrebe za to. Grad Kikinda potpisao je Deklaraciju o zaštiti pčela, nastala na inicijativu NALED-a, USAID-a, SPOS-a i Vlade Vojvodine kojom se potpisnici obavezuju da vode računa o našim pčelarima što mi svakako i radimo, a naročito poljoprivrednika koji se bave ratarstvom i voćarstvom i koji koriste veliku količinu pesticida. Na nedavnoj Gradskoj Skupštini usvojena je nova odluka o zaštiti poljoprivrednih imanja kojom smo preciznije definisali ispašu pčela sa kojom smo najviše imali problema. Prednost ćemo dati našim pčelarima, a svi oni koji dolaze sa starane moraće da imaju saglasnost vlasnika parcele za mogućnost postavke, o čemu će poljočuvari voditi računa” – dodao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Sektora za poljoprivredu GU Kikinda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *