June 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 10. jun – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 10. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Kompanija NIS danas je sa predstavnicima ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine potpisala Memorandum o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata i sporazume o saradnji sa 12 lokalnih samouprava za podršku ekološkim projektima, u koje će NIS uložiti ukupno 107,5 miliona dinara.

Memorandum o saradnji potpisali su generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, a razmenjeni su sporazumi sa 12 lokalnih samouprava, u čije ime se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

nis, vlada, sporazum
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da samo svi pojedinci, lokalne samouprave, vlada, ministarstva i kompanije mogu zajedničkim radom da naprave velike korake u ekologiji.

Poručila je da zelena agenda i zelena tranzicija treba da bude naš model rasta koji će omogućiti da se Srbija još više razvija i da samo zajednički i uz društveno odgovorne kompanije možemo da napravimo rezultate.

“Država je tu da napravi uslove, naši uslovi su zakoni, zelena Srbija do 2040. i 2050. godine, mnogo više proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i održivi razvoj na zeleni način”, naglasila je Mihajlović.

Foto: Fejsbuk/ Никола Лукач – градоначелник Кикинде

Navela je da sve što će raditi lokalne samouprave kroz projekte u stvari predstavlja zelenu agendu i dodala da su pred nama promene iz oblasti energetike i životne sredine i da se zato sve odluke donose zajednički sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač je danas u Palati Srbije svečano potpisao memorandum o saradnji i razmeni Sporazuma o saradnji u okviru programa „Zajednici zajedno“ 2021. godine. Grad Kikinda je jedan od 12 gradova, koji sarađuju sa kompanijom NIS u okviru projekta „Zajednici zajedno“. Potpisivanjem Memoranduma se definišu oblasti ulaganja kompanije NIS, u sklopu programa „Zajednici zajedno“ 2021. godine, koji se zasniva na društvenoj odgovornosti koji kompanija NIS sprovodi u partnerskim gradovima i opštinama, širom Srbije, i u okviru kojeg je već 13 godina posvećena realizaciji aktivnosti sa ciljem unapređenja uslova u zajednici i poboljšanja kvaliteta života njenih građana. Ove godine, uprkos izazovnom periodu, za program „Zajednici zajedno“ izdvojili su sredstva u iznosu od 107,5 miliona dinara, koja će biti usmerena na podršku ekološkim projektima: ka energetskoj efikasnosti i ka inovacijama iz oblasti životne sredine (inovacije u uređenju parkova).

  • Prema podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje u našem gradu trenutno je aktivno 42 slučajeva virusa COVID 19.
  • Posete studentskim domovima u Beogradu od danas su dozvoljene uz potvrdu o vakcinaciji, a u Studentskom gradu za Tanjug kažu da broj poseta nije ograničen i da trenutno, od ukupno 10.500 mesta, u domovima boravi oko 6.200 studenata.

Na nivou Beograda do sada je vakcinisano oko 10.500 studenata, rekla je upravnica I bloka Studentskog grada Biljana Anđić i dodala da očekuje da će se uskoro u domove vratiti još više studenata zbog junskog ispitnog roka.

  • Prijava vakcinisanih građana za jednokratnu novčanu pomoć od 3.000 dinara traje do 15. juna, a već od 16. juna novac će biti na računima penzionera koji su se do 31. maja vakcinisali makar jednom dozom vakcine protiv korona virusa, podsetio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je na Instagram profilu napisao da će od 17. juna novac biti isplaćen i svim ostalim građanima.

  • Danas ističe rok za uplatu pete rate poreza i doprinosa za sve koji su ostvarili pravo na odlaganje tog plaćanja, a u skladu sa uredbom za ublažavanja ekonomskih posledica kovida 19.

Privredni subjekt koji ne izmiri ratu u propisanom roku gubi pravo na odlaganje plaćanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa koje su predmet odlaganja i celokupni preostali poreski dug dospeva danom gubitka prava na odlaganje plaćanja.

  • Veći deo severne hemisfere danas će biti svedok pomračenju Sunca, koje će u pojedinim delovima Evrope biti vidljivo posle 12 sati.

Do njega će doći kada mesec stane na put Suncu i time blokira 40 odsto sunčevih zraka, a ovaj događaj se naziva prstenasto pomračenje, piše BBC. Tokom njega, videće se kako se Mesec kreće preko lica Sunca, ali neće u potpunosti blokirati svetlost koja dolazi sa njega.

  • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u petak, 11. juna, od 9 do 10 sati struje neće biti u Ulici Petefi Šandora u Banatskoj Topoli od Vuka Karadžića do polovine ulice. Istog dana od 11 do 12 sat struje neće biti u Ulici Braće Tatića u Kikindi od Ive Lole Ribara do Kosovske, kao i u Kosovskoj Ulici, od Svetosavske do Uglješa Terzina. Od 12:30 do 13:30 struje neće biti u ulici Kiš Mihalja od Kraljevića Marka do Albertove, Kumanovska od Kiš Mihalja do Veljka Petrovića, Miloša Crnjanskog od Kumanovske do Albertove, Veljka Petrovića od Kumanovske do Save Lipovanov, Albertova od M. Crnjanskog do Žarka Zrenjanina kao i neparna strana Albertove Ulice, od Miloša Crnjanskog do Kiš Mihalja.
  • Institut za ženski sport Srbije, organizovao je humanitarnu aukciju u okviru koje su bile ponuđene slike naše proslavljene košarkašice Dajane Butulije, kao i predmeti osnivača Instituta za ženski sport Marine Maljković i ambasadorki. Jedan od donatora, u ime grada Kikinde, bio je i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde. Prikipljeni novac namenjen je za Klinički centar Srbije, Univezitetsku dečju kliniku Tiršova, Institut za mentalno zdravlje, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, Odeljenje za ispitivanje i lečenje bolesti novorođenčeta i Osnovnu školu „Anton Skala“. Inače, Institut za ženski sport okuplja više od 600 devojčica i osim Kikinde, radi još u 11 gradova u Srbiji.
  • U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, mestimično kratkotrajna kiša, pljuskovi i grmljavina.

Vetar slab, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 10 do 16, najviša od 24 do 28 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U Kikindi u petak oblačno sa povremenim pljuskovima. Minimalna dnevna 14, maksimalna dnevna 24 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *