June 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 8. jun – Kikinda Online News

  • Prema podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje, trenutno je aktivno 45 slučajeva virusa COVID-19.
  • Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je danas da će indijski soj korona virusa sigurno stići i u Srbiju i ukazao na važnost ubrzane vakcinacije i postepenog popuštanja mera.

Tiodorović je za TV Kurir izrazio uverenje da će indijski soj biti registrovan u još nekim zemljama i ocenio da je nemoguće da ne bude zaraženih ovim sojem i među građanima Srbije, jer je naša država otvorena.

  • Srbija je blizu toga da dosegne kolektivni imunitet, ali nam nedostaje još oko 15 odsto vakcinisanih kako bismo došli u situaciju da imamo jednocifren broj zaraženih, poručio je danas virusolog Milanko Šekler.

Šekler je za RTS naglasio da, kada u Srbiji bude više od 3.500.000 miliona vakcinisanih, više neće biti talasa korona virusa, pikova i otvaranja novih kovid bolnica.

 – Nacionalna Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije juče je primila zahtev kompanije Fajzer za odobrenje korišćenja te vakcine i kod dece starosti od 12 do 15 godina u Srbiji, a odluka o tome biće doneta narednih dana rekao je danas direktor agencije dr Saša Jaćović.

On je u razgovoru za Tanjug poručio da se već počelo sa obradom dokumentacije koju je kompanija Fajzer poslala, te da to mora da bude predmet na komisiji nevezano za procene koje su radile američka i evropska agencija za lekove.

  • Danas će biti isplaćena treća polovina minimalca za privredu, što je jedna od mera u okviru trećeg državnog paketa pomoći.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ranije je izjavio da je prošlog meseca tu pomoć dobilo oko 1,2 miliona radnika, odnosno 250.000 firmi.

– Država će 14. juna isplatiti pomoć od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na Nacionalnoj službi za zapošljavanje, rekao je danas Tanjugu ministar finansija Siniša Mali. Nezaposleni ne trebaju da se prijavljuju, već će im taj novac biti uplaćen na namenske račune Poštanske štedionice.

Ministar je podsetio da je to pomoć u okviru trećeg paketa pomoći.

“Sve što smo na početku godine rekli i obećali, u smislu isplate minimalne zarade, pomoći nezaposlenima, penzionerima, isplate prvih 30 evra, ide po po planu”, rekao je Mali.

Podseća da će preostalih 30 evra svim punoletnim građanima koji su se prijavili za tu pomoć država isplatiti u novembru, dok će u septembru penzioneri dobiti dodatnih 50 evra. Danas je počela isplata minimalca.

– Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će u sredu, 16. juna, biti isplaćeno po 3.000 dinara svim penzionerima koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine, dok će od 17. juna početi isplata za građane koji su se za tu nagradu prijavili preko sajta Uprave za trezor ili kol centra.

Prijava za 3.000 dinara za građane starije od 16 godina koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine traje do 15. juna, podsetio je Mali i ističe da se do sada prijavilo oko 1.216.000 građana.

  • Poreska uprava podseća sve koji su ostvarili pravo na odlaganje plaćanja dugovanog poreza i doprinosa, u skladu sa uredbom za ublažavanja ekonomskih posledica usled kovida 19, da rok za uplatu pete rate ističe 10. juna.

Privredni subjekt koji ne izmiri ratu u propisanom roku gubi pravo na odlaganje plaćanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa koje su predmet odlaganja i celokupni preostali poreski dug dospeva danom gubitka prava na odlaganje plaćanja.

– Registar administrativnih postupaka na portalu rap.euprava.gov.rs počeo je danas da radi, a u njemu se trenutno nalazi spisak više od 1.600 postupaka, odnosno usluga koje javna uprava, pruža privrednim subjektima.

To znači da su od danas na portalu svim privrednicima dostupni i obrasci zahteva i informacije o potrebnoj dokumentaciji koju prilažu uz zahtev, broju računa i iznosu takse ili određene naknade koju treba da uplate, kao i sve druge potrebne informacije za upešno podnošenje zahteva.

  • U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa KC Vojvodine, tokom poslednjih nedelju dana urađene su tri transplantacije burbega poreklom od živog srodnog davaoca organa, što je prvi put ove godine.

Procedure su obavljene prema planu operacije i svi davaoci i primaoci bubrega su pod kontrolom, sa dobrom funkcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, navedeno je u saopštenju Centra.

 – Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću. Ovom pravosnažnom presudom žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje predsednice tog petočlanog veća sudije Prisca Matimba Niambe odbilo Mladićevu žalbu po svim osnovima.

Žalba tužilaštva u odnosu na jedinu tačku optužnice po kojoj je Mladić bio oslobođen za genocid nad muslimanima u šest opština takođe je odbijena. Sudija Niambe je imala suprotno mišljenje u odnosu na druga četiri člana žalbenog veća, u vezi sa svim osnovima žalbe kojima je Mladićeva odbrana osporavala prvostepenu presudu.

 – U Srbiji se sutra u većem delu zemlje očekuje pretežno sunčano i toplo vreme, od sredine dana ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom, saopstio je Repubički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab i umeren, severni, severoistočni. U Kikindi u sredu uglavnom sunačano i toplo. Minimalna 15, maksimalna dnevna 29 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *