June 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 7. jun – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 7. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • U Kikindi je trenutno aktivno 45 slučajeva virusa COVID 19. Prema podacima iz Severnobanatskog upravnog okruga u gradu Kikindi zaključno sa jučerašnjim danom ukupno je vakcinisano 22.597 sugrađana dok je kompletan proces imunizacije sa primljene dve doze vakcine protiv kovida završilo njih 19.443. U celom Severnobanatskom upravnom okrugu ukupno je vakcinisano 45.124, a od tog broja revakcinisano je 39.056 građana. Nadležni i dalje savetuju vakcinaciju kao jedini izlaz iz epidemiološke krize, budući da bi i Kikinda u narednih desetak dana mogla da pređe stopu od 50 odsto vakcinisanih, čime bi se stekli uslovi za vraćanje normalnom životu.
  • Mesečni iznos naknade zarade za vreme porodinjskog odsustva ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava, najvažnija je izmena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije i koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Prema novom zakonskom rešenju, porodilje više ne mogu primati naknadu manju od minimalca koji je bio utvrđen pre početka porodiljskog odsustva. Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene na dan otpčinjanja odsustva.

  • Od 57 potencijalnih davalaca krvi koji su danas došli na akciju koju organizuje Crveni krst Kikinda u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, njih 53 darovalo je dragocenu tečnost dok svega četvoro naših sugrađana krv nije moglo dati iz medicinskih razloga. Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljuju se humanim sugrađanima na odzivu i pozivaju ih na novu akciju koja će biti održana 24. juna u prostorijama Crvenog krsta Kikinda.
  • Sutra će biti isplaćena treća polovina minimalca za privredu, što je jedna od mera u okviru trećeg državnog paketa pomoći.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ranije je izjavio da je prošlog meseca tu pomoć dobilo oko 1,2 miliona radnika, odnosno 250.000 firmi.

  • Isplata vojnih i poljoprivrednih penzija za maj, na kućne adrese i na šalterima pošta počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Sa ovim čekom penzionerima stižu isti iznosi kao i prilikom prethodne isplate.

  • Pored izdvajanja za subvencije za poljoprivredu, ove godine biće još dva konkursa za poljoprivrednike, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“Jedan će biti posebni izdašan, 60 miliona evra, za nabavku fizičke imovine gazdinstava – oprema, objekti, mehanizacija, sve što može da služi onima koji su mali i žele da postanu srednje veličine, a srednji da se osnaže”, rekao je Nedimović za RTS.

Zakon za bolje odnose na tržištu poljoprivrednih proizvoda

Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda omogućiće da svima u lancu – od proizvođača do prerađivača – bude pronađeno meseto u sistemu na zakonom regulisan način, rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Predlog Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda usvojila je Vlada Srbije, a ostaje da ga donese Narodna skupština.

Gostujući na RTS-u, Nedimović je rekao da nikad nismo imali Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, i da je do sada to bilo regulisano u oblasti celokupne trgovine. “Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se na primer sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu”, rekao je ministar.

 – U svetu se danas obeležava Dan bezbednosti hrane, a iz Direkcije za nacionalne referentne laboratorije kažu da građani Srbije mogu biti sigurni da jedu kvalitetnu hranu, kao i da je ono što piše na deklaraciji apsolutno u skladu da sa tom grupom proizvoda.

Direktor direkcije Nenad Dolovac za Tanjug navodi da su standardi o proizvodnji, bezbednosti i kontroli hrane u skladu sa evropskim, pre svega, ističe, zbog zdravlja ljudi, ali i zbog činjenice da Srbija najviše hrane izvozi na tržište EU.

– Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije podržao je danas mere koje ministarstva poljoprivrede i trgovine preduzimaju u vezi sa stabilizacijom stanja u stočarstvu. Preporučeno je da se iz budžetske rezerve odvoje sredstva za intervencije u oblasti cena u stočarstvu.

Upućena je i preporuka da se izdvoji i određena suma novca za popunu zaliha preko Direkcije za robne rezerve, radi budućih intervencija. Odbor je preporučio Ministarstvu poljoprivrede da u pravilnicima kojima se reguliše zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za stočare navedu poljoprivredne kulture koje se koriste za pripremanje stočne hrane.

– U Svečanoj sali Biblioteke Matice srpske, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je danas ugovore korisnicima, koji su dobili sredstva na konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2021. godini, u oblasti književnog stvaralaštva i izdavaštva, kao i za sufinansiranje nabavke knjiga, drugih publikacija i elektronskih knjiga, za javne opštinske i gradske biblioteke u AP Vojvodini,u ukupnom iznosu od 19 miliona dinara.

Pozdravljajući prisutne, resorni sekretar je istakla da nema ništa prirodnije nego dodeliti ugovore bibliotekarima i izdavačima u prostoru Matice srpske ,naše najstarije ustanove kulture ─ institucije koja na najbolji mogući način neguje pisanu reč i bibliotekarstvo.

„S obzirom na to da je iza nas jedna teška godina, uzrokovana pandemijom virusa korona, ona je donela i neke dobre stvari, a to je povratak knjizi, lepoj pisanoj reči, kulturi čitanja i kulturi uopšte“, rekla je Miloševićeva i dodala da je zbog svega toga i budžet za biblioteke utrostručen ─ za izdavaštvo i književno stvaralaštvo za pet miliona dinara je veći, a ukupno danas se dodeljuje 65 ugovora za ove oblasti u visini od 15 miliona dinara.

Po njenim rečima ugovori se dele i za 39 gradskih i opštinskih biblioteka, u vrednosti od četiri miliona dinara.

„Trudićemo se da narednih godina ta sredstva budu još veća, pa samim tim i podrška Pokrajinske vlade, čije trajno opredeljenje i jeste da pored povećanja sredstava se zauzmemo i za otkup knjiga“, istakla je Miloševićeva.

Naglasila je da je veoma važno, da kao postojani partneri u pisanoj reči, izdavaštvu i bibliotečkoj delatnosti, svi zajedno negujemo jezik, pismo i kulturu kao nacionalne vrednosti i kao takve ih prenosimo na mlađe generacije.

U ime izdavača, reči zahvalnosti uputio je direktor Izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada Zoran Kolundžija, koji je istakao značaj ove podrške za svet knjiga i pisanih reči.

Razvoj novih i unapredjenje postojećih usluga, uvodjenje stimulativnog načina obračuna zarada za zaposlene u tehnologiji, rast finansijskih pokazatelja i isplata zarade iz dobiti za 2020.godinu, samo su deo rezultata kojima su ispunjena obećanja novog rukovodstva data zaposlenima i kojima Pošta Srbije danas obeležava svoj dan – 7. jun i 181 godinu postojanja.

“Za tri meseca, dobrim upravljanjem uspeli smo da stabilizujemo finansijske pokazatelje i stvorimo uslove da u narednom periodu poboljšamo materijalni položaj zaposlenih. Zaposleni su lice Pošte Srbije i samo ako su oni zadovoljni, gradjanima Srbije možemo da pružimo kvalitetnu uslugu što je apsolutni prioriteti osnova naših razvojnih planova “, rekao je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević na svečanosti koja je danas održana u PTT muzeju u Beogradu.

  • Prva polovina leta biće topla sa čestom pojavom nepogoda i padavina lokalno, dok se u avgustu očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana nego u julu, rekao je danas meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

Govoreći za K1 TV, on je istakao da će dani tokom juna i jula biti topliji ali sa čestom pojavom pljuskova i grmljavai lokalno, dok se za kraj jula i avgust – očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana.

  • U većem delu Srbije sutra će biti pretežno sunčano i toplo, a lokalna pojava kiše ili kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uz više promenljive oblačnosti, očekuje se na jugozapadu, jugu i istoku. U Kikindi sutra sunčano. Minimalna 13, maksimalna dnevna 28 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *