June 16, 2021
aktuelno

U Kikindi obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom – Kikinda Online News

Polaganjem venaca na Ruskom groblju i Spomen obeležju revoluciji i žrtvama fašizma 1941-1945 u centru Kikinde, obeležen je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Vence su položili Oleg Stupin, savetnik u Ambasadi Ruske federacije, predstavnici Gradske uprave, Policije, Vojske, SUBNOR-a i drugih boračkih udruženja.

-” Drugi svetski rat završen je potpisom kapitulacije između zemlje poraženih i zemlje pobednika. Ispred zemalja koje su pobedile, potpisao je general Žukov a u ime poraženih zemalja maršal Kajtel. Istoričari smatraju da su žrtve na globalnom nivou između 50 i 80 miliona. Konkretno u Jugoslaviji, bilo je oko 300.000 vojnika, boraca, i milion i četiri stotine hiljada civila. U Kikindi, SUBNOR apeluje na građane da posvete više pažnju obeležavanju ovih datuma, stoga smo i osnovali dve sekcije – jedna je posvećena 13. Vojvođanskoj diviziji, a druga Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji. Želimo da animiramo građane i da u što većem broju obeležavaju ove datume, jer je poznato da je samo u Prvom Svetskom ratu svoje živote položilo 1.700 sugrađana” – izjavio je Savo Orelj, predsednik SUBNOR-a.

-” Poseta ruske federacije za nas ima izuzetan značaj i posebnu težinu, baš zato što smo se svi zajedno danas, na 76. godišnjicu pobede nad fašizmom poklonili senama žrtava heroja koji su svoje živote položili kako bi mi danas živeli slobodno. Smisao zajedničkog obeležavanja ovog važnog datuma, proizilazi iz zajedničkog saborstva dva naroda, Srbije i Rusije da se zajednički izbore protiv agresora. Danas se sa ponosom prisećamo posete Kikindi, baš na današnji dan, Njegove Ekselencije Aleksandra Aleksejeva čime se samo svedoči jedan kontinuitet dobrih prijateljskih odnosa Rusije i Srbije i to je nešto što želimo da negujemo i u narednom periodu i da doprinosimo daljoj afirmaciji takve vrste politike” – dodala je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *