June 16, 2021
aktuelno

Izložba “Rasad” Bogdana Vukosavljevića otvorena u Galeriji “Terra”, bliži se i “Evropska Noć muzeja” – Kikinda Online News

U Galeriji za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” otvorena je izložba “Rasad” skulptura u drvetu, beogradskog umetnika Bogdana Vukosavljevića i biće otvorena do 7. juna.

-” Kikindu jako volim, prirasla mi je za srce, još od dečačkih dana, ali u sećanju mi je i dalje “Belef festival” 2008. godine kada sam svoje radove jajolike forme izložio ispred Gradske biblioteke. Izloženo je osam skulptura rađene u različitim vrstama drveta. Recimo, interesantno je da sam sticajem okolnosti došao do Američke sekvoje, vrlo retke vrste četinara na ovim prostorima, ali tu je i Japanska pagoda sofora, Jasen i Brest, a za izradu jedne skulpture mi je potrebno oko mesec i po dana. Drvo je predmet mog istraživanja i interesovanja još od kako sam završio Likovnu akademiju. Takav materijal me je uvek privlačio zbog svoje topline a osim toga i pruža šansu da stalno istražujem. Okrenut sam ka običnom čoveku, pokušavam i trudim se da svojim radovima probudim različite emocije kod ljudi i veoma me raduju impresije dece i odraslih nakon izložbe koje žele da podele sa mnom. Te moje skulpture su specifične i to moje likovno stvaralaštvo i istraživanje vezano je za rađanje, slavljenje života, kroz plodove i zomorfne forme. Imao sam želju da publici u Kikindi pokažem to moje istraživanje, sve je vezano za prirodu, dok sam u nekim skulpturama želeo sam da istaknem strukturu tamo gde je to bilo potrebno, strukturu samog drveta. Materijal me je uvek vodio ka finalnoj završnici, trudio sam se da ga uvek istaknem i da on bude u prvom planu. Nadam se, da će i u ovako teškim vremenima, ovakva izložba izmamiti osmeh na licu Kikinđanima”- izjavio je Vukosavljević.

Na velelepnom prostoru “Terrinog” Muzeja, u toku su poslednje pripreme za predstojeću “Evropsku noć muzeja” 15. maja u sklopu programa “Muzeji za 10″, a i ove godine organizatori su za posetioce i naše sugrađane pripremili kvalitetne sadržaje od 18 časova do ponoći. Sve je započeto praktično otvaranjem novog izložbenog prostora ” Terrinog” Muzeja kroz izložbu “Uroburos” Merime Fetahović:

-” Program “Evropske noći muzeja” i ove godne započećemo topanjem, tradicionalnom severnobanatskom aktivnošću razbijanja gline pri čemu se proizvodi zvuk praska, a sa najavljenim popuštanjem mera, biće održan muzički džez koncert bez pevanja, sastava “Lala džez” koji čine Aleksandar Lipovan, Vladimir Vukša, moja malenkost i gosti. Osim toga biće održana i vajarska radionica gde će umetnička grupa “Vanzemljaci” izvesti šezdesetominutni performans i izraditi umetničko delo. Profesor Macura sa Novosadske Akademije napravio je instrumente od oružja i ta izložba biće deo njegovog doktorskog rada. Uz to biće održana i mala, stručna vođenja kroz četiri skulpture žena, autora, vajarki iz Srbije” – najavio je organizator programa “Terre” Igor Grandić.

Foto: Kikinda News, Terra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *