June 16, 2021
aktuelno

Otvorena izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija” – Kikinda Online News

All-focus

U organizaciji Udruženja Ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, danas je u Narodnom muzeju Kikinda otvorena izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija”. Izložba će biti otvorena za posetioce naredne dve nedelje, a otvaranju je, osim potomaka i poštovalaca divizije i naših Kikinđana, prisustvovao i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

-” Grad Kikinda je u prethodnim ratovima davao mnoge heroje, mnogi Kikinđani su izgubili živote da mi danas imamo slobodu i da uživamo u njoj. 1700 naših Kikinđana je bilo u sastavu Divizije i svakako za ponos svima nama, da ih se sećamo, i da budemo ponosni što smo ih imali. Veliki datum za nas je i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i naravno da je ova izložba u sklopu obeležavanja važnog datuma povod da se setimo svih Kikinđana koji su se nesebično borili i dali svoje živote kako bismo mi danas živeli u miru. Siguran sam da ćemo i u narednom periodu znati da ih cenimo, poštujemo i da ih se sećamo” – izjavio je Lukač.

Prema rečima istoričara Miloša Pušare, zaposlenog u kikindskom Narodnom muzeju izložba crteža, mapa, vojnih karti i legendi na 40 panoa kroz veoma studiozan i temeljan pristup govori o nastanku i ratnom putu Prve srpske dobrovoljačke divizije osnovane u Odesi, 16. aprila 1916. godine:

-” Uz blagoslov i saglasnost ruskog cara Nikolaja II, nju su sačinjavali Srbi koji su bili nastanjeni u Austrougarskoj monarhiji i kao vojni obveznci mobilisani u austrougarske trupe upućeni na istočni Front. Dolazilo je do masovnog predavanja ruskoj vojsci iz solidarnosti, patriotskih pobuda i ljubavi prema pravoslavnoj Rusiji. Ubrzo je formirana Prva srpska dobrovoljačka divizija i u sklopu 47. ruskog korpusa je upućena na Dobrudžanski front. Što se tiče njenog učinka na frontu, može se reći da je bilo uspešno, da su vojnici pokazali veliku hrabrost, ali imali su i velike gubitke, jer je oko 50 odsto vojnika izbačeno iz stroja, a 2000 je poginulo i nestalo” – izjavio je Pušara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *