June 16, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 7. maj – Kikinda Online News

Danas je petak, 7. maj, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– Prema podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje, u Kikindi je trenutno aktivno 488 slučajeva virusa COVID-19, potom sledi Ada sa 227, Senta 157, Kanjiža 130, Čoka 92, dok je u Novom Kneževcu registrovano svega 38 aktivnih slučajeva virusa COVID-19. Sa poboljšanjem epidemiološke situacije, kovid ambulanta u Mikronaselju privremeno je zatvorena, dok se pacijenti sa simptomima korona virusa javljaju u kovid ambulantu u Svetosavskoj ulici broj 53, dok se teži slučajevi iz kovid ambulante Doma zdravlja upućuju u Febrilnu ambulantu kikindske Opšte bolnice.

– Od danas ugostiteljski objekti u zatvorenom mogu da počnu da rade, do 22 sata, uz 50 odsto popunjenosti kapaciteta, uz poštovanje distance od 1,5 do dva metra i bez muzike, potvrdio je nakon sednice Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Tiodorović: Popuštanje mera uz veliki oprez

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je danas da se preranim popuštanjem mera ne sme napraviti greška i da se tome mora pristupiti sa velikim oprezom.

“Mora se ići oprezno i postepeno na osnovu egzaktnih podatka zdravstvenog sistema, kliničara i ocena svih službi”, rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba odgovarajući na pitanje da li postoji sveobuhvatni plan o relaksiranju mera krajem maja.

– Imunizacija se i dalje obavlja u punom kapacitetu u kikindskom Udruženju penzionera, a primaju se zakazani i nezakazani sugrađani. Dostupne su vakcine Sputnjik Ve, Fajzer, Sinofarm i Astrazeneka.

– Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević očekuje da će većina poslodavac postupiti po preporuci o isplati naknade 100 odsto zarade samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zaraze korona virusom, a koji su vakcinisani, i poručila da to nije diskriminatorna odluka.

“To je preporuka i na osnovu preporuke i prvi put i sada verujem i ovaj drugi put će da se izmene kolektivni ugovori koji idu isključivo u pravcu održavanja bezbednih radnih sredina i bezbednog radnog kolektiva, uz podršku svima onima koji se odgovorno ponašaju i prema svom zdravlju i prema zdravlju svog naroda, a do sada su se vakcinisali bar jednom dozom”, rekla je ministarka.

U organizaciji Udruženja Ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, danas je u Narodnom muzeju Kikinda otvorena izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija”. Izložba će biti otvorena za posetioce naredne dve nedelje, a otvaranju je, osim potomaka i poštovalaca divizije i naših Kikinđana, prisustvovao i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

-” Grad Kikinda je u prethodnim ratovima davao mnoge heroje, mnogi Kikinđani su izgubili živote da mi danas imamo slobodu i da uživamo u njoj. 1.700 naših Kikinđana je bilo u sastavu Divizije i svakako za ponos svima nama, da ih se sećamo, i da budemo ponosni što smo ih imali. Veliki datum za nas je i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i naravno da je ova izložba u sklopu obeležavanja važnog datuma povod da se setimo svih Kikinđana koji su se nesebično borili i dali svoje živote kako bismo mi danas živeli u miru. Siguran sam da ćemo i u narednom periodu znati da ih cenimo, poštujemo i da ih se sećamo” – izjavio je Lukač.

– Zbog pandemije korona virusa i epidemioloških mera koje su tim povodom još uvek na snazi i ovog 9. maja u čast Dana pobede izostaće šetnja „Besmrtnog puka“. Sekcija „Besmrtnog puka“ Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912–1920.godine obaveštava javnost da se sve planirane manifestacije posvećene 76. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu, otkazuju.

Istovremeno, Sekcija „Besmrtni puk“ obaveštava javnost da će u saradnji sa
predstavnicima lokalne samouprave i sa drugim boračkim udruženjima učestovati u polaganju venaca u nedelju 9. maja na Ruskom groblju od 10 časova, kao i polaganju venaca na spomeniku žrtvama fašizma 1941- 1945 u 11 časova. Šetnja „Besmrtnog puka“ organizovana je prvi put pre dve godine u našem gradu. Iz sekcije „Besmrtni puk“ Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije 1912- 1920.godine obaveštavaju javnost da će se 76. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu zahvaljujući aktivistima iz 170 zemalja širom sveta i ove godine organizovati preko interneta, i da će ove, kao i protekle godine, „Besmrtni puk“ „marširati“ onlajn. Zainteresovani se mogu prijaviti slanjem fotografija svojih predaka koji su učestvovali u Prvom ili Drugom svetskom ratu, ili u velikoj pobedi u oslobodilačkim ratovima preko sajta: https://2021.polkrf.ru/

– Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović danas je sa novoimenovanim ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem razgovarao i o mogućnostima za nove turske investicije u Vojvodini.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, dvojica sagovornika su pričala o proširenju privredne saradnje i o uspostavljanju institucionalne saradnje između severne srpske pokrajine i turskih regija.

 – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je danas da će od ponedeljka, 10. maja početi evidentiranje potencijalnih korisnika turističkih vaučera u svim poštama u Srbiji, odnosno da će biti omogućene prijave građana za dodatne vaučere za odmor u Srbiji za koje je obezbeđeno još 100 miliona dinara.

Matić je podsetila da je od početka 2021. godine već dodeljeno prvobitno planiranih 100.000 vaučera u ukupnoj vrednosti od 500 miliona dinara, ali da je zbog velikog interesovanja građana Vlada Srbije rebalansom budžeta predvidela još 100 miliona dinara za subvencije u domaćem turizmu

– Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je javni konkurs za sufinansiranje projekata kojima je cilj očuvanje i zaštita zemljišta kao prirodnog resursa, a gradovi i opštine imaju rok od 20 dana da se prijave na ovaj poziv, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

Resorna ministarka Irena Vujović objašnjava da će Ministarstvo sufinansirati do 80 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju ovih projekata i pozvala lokalne samouprave da konkurišu za sredstva.

“Podržaćemo one projekte čijom će se realizacijom popraviti kvalitet zemljišta, a time se direktno utiče i na kvalitet životne sredine. Na ovaj način, dajemo mogućnost za trajni oporavak i očuvanje degradiranog zemljišta”, kaže ministarka.

– Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za Prestonicu kulture Srbije 2023 jedinicama lokalnih samouprava.

U okviru Programa Prestonica kulture Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, raspisuje konkurs pod nazivom Prestonica kulture Srbije 2023, koji pruža podršku jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima (umetnicima, saradnicima, odnosno stručnjacima u kulturi) kao i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete u kulturi, kulturnu produkciju i kulturnu ponudu. Izabrana jedinica lokalne samouprave poneće titulu – Prestonica kulture Srbije 2023, koja će joj omogućiti da bude prepoznata kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

Predmet Konkursa je podsticanje lokalnog razvoja kroz podršku godišnjem programu kulturnih aktivnosti koje se realizuju na teritoriji odabrane Prestonice kulture Srbije s ciljem kreiranja jedinstvenog kulturnog identiteta.

Prijave se podnose na konkursnom upitniku i dostavljaju u štampanoj i elektronskoj formi Ministarstvu kulture i informisanja sa naznakom ˗ Za Konkurs Prestonica kulture Srbije 2023, od 2. avgusta 2021. godine do 2. septembra 2021. godine.

Štampane prijave je potrebno poslati na adresu Ministarstva kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, 11000 Beograd u četiri primerka. Elektronsku verziju dokumenta potrebno je poslati na prestonicakulturesrbije@kultura.gov.rs

Rešenje o izboru projekata biće doneto u roku od 60 dana od dana okončanja prijema konkursne dokumentacije, a visina dodeljenih sredstava biće opredeljena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu.

Rezultati Konkursa biće objavljeni na zvaničnoj internet stranici Ministarstva: www.kultura.gov.rs.

 – Uplata prvih 30 evra u dinarskoj protivvrednosti za 143.313 korisnika novčane socijalne pomoći i za 9.500 lica lišenih slobode počela je jutros, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

“Svesni smo da je pomoć najpotrebnija našim najstarijim građanima i korisnicima novčane socijalne pomoći. Oni se nisu prijavljivali za ovu pomoć države, već im novac direktno leže na račune”, rekao je Mali.

– Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava nezaposlene i poslodavce koji su korisnici Programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, da je za lica uključena u ovaj program počela isplata novčane naknade za mesec april.


S obzirom na to da izveštaj poslodavca o prisutnosti na radnom mestu nezaposlenog lica angažovanog po ovom programu predstavlja osnovu za isplatu naknade, Nacionalna služba poziva sve poslodavce da joj, u skladu sa svojim ugovornim obavezama, do 10. maja dostave izveštaj za prethodni mesec (april) o obavljenim radnim aktivnostima nezaposlenih koje su
angažovali.

Program podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ podrazumeva osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad na konkretnim poslovima u kompanijama, radi sticanja znanja, veština i kompetencija za obavljanje posla. Program traje ukupno devet meseci, počeo je od decembra meseca prošle godine, a nezaposleni su u program uključeni i kod
poslodavca iz privatnog sektora (85%) i kod poslodavaca iz javnog sektora (15%).

– U Srbije je svaki četvrti stanovnik tokom prošle godine dobio neki vid pomoći od Crvenog krsta, čime je ta organizacija svojim humanitarbim programa stigla do milion i po ljudi kojima je pomogla.

Ovo je navedeno u saopštenju koje je Crveni krst Srbije dostavio medijima povodom sutrašnjeg Svetskog dana te organizacije, koji se ovog puta obeležava temom koju je odredila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je ””Unstoppable – Nezaustavljivi”” Računajte na nas zato što i kada je najteže i dalje smo zajedno.

– Kikindski Narodni muzej ove godine priključio se manifestaciji “Muzeji za 10” koja će se održati na teritoriji cele Srbije u periodu od 12. do 18. maja, s tim što će u okviru same manifestacije, u subotu, 15. maja u terminu od 17 do 22 časa biti održana i 14. po redu Noć Muzeja. Ovogodišnji programski sadržaji u Narodnom muzeju Kikinda i u “Suvači” biće prilagođeni epidemiološkoj situaciji i epidemiološkim merama. Najavljene su likovne radionice za starije i mlađe sugrađane, radionice veza i izrada predmeta od testa, ali i koncert klasične muzike.

– Danas su počeli prijemni ispiti za upis u specijalizovane gimnazije i odeljenja, umetničke i muzičke škole, kao i bilingvalna odeljenja, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prijemne ispite prvi će polagati učenici zainteresovani za upis u srednje muzičke i baletske škole, specijalizovane gimnazije i odeljenja za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, kao i bilingvalna odeljenja, dok će prijamni ispiti za ostale specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole likovne oblasti biti održani do 16. maja.

– U Srbiji će sutra biti svežije, iznad većeg dela pretežno sunčano, a ujutru u južnim i zapadnim krajevima umereno i potpuno oblačno, ponegde uz slabu kišu, pre podne postepeno razvedravanje.

Vetar će biti slab i umeren, na planinama i na istoku zemlje povremeno jak, severozapadni. Najniža temperatura od 6 do 12 C, a najviša od 16 do 20 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, FoNet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *