June 16, 2021
aktuelno

Protojerej Boban Petrović: “Budimo mudri i odgovorni i prema drugima i prema sebi” – Kikinda Online News

Crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u godini, kada je prema verovanju, Isus osuđen, a potom i pogubljen na krstu na Golgoti. Od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi simbol radosti. Domaćice danas farbaju jaja i to najčešće u crvenu boju, kao simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz Njegove svesne žrtve. Prvo crveno jaje naziva se čuvarkuća i čuva se na posebnom mestu da se ne razbije. U duhu tradicije obeležavanja ovog crkvenog datuma, u porti hrama Svetih Kozme i Damjana u Kikindi uz poštovanje epidemioloških mera organizovano je tradicionalno farbanje uskršnjih jaja kojem je prisustvovao veliki broj dece iz našeg grada, koji su na taj način prvi najavili radost Hristovog vaskrsenja:

  • Mi smo bez obzira na celu ovu situaciju želeli da onima, koji hoće da osete radost farbanja vaskršnjih jaja i onima koji hoće nešto da nauče o vaskršnjim jajima kao simbolima Vaskrsa i Vaskrsenja Hristovog da ponudimo tu mogućnost. Na našu veliku radost, veliki broj dece i rodtelja se odazvao, i imamo razloga da budemo srećni. Naša je namera da svako od dece ponese makar po jedno jaje svojim domovima i da ih daju svojim braćama i sestrama koja danas nisu došla ovde sa njima, dok je jedan veći deo uskršnjih jaja odvojen i koji će nakon osvećenja na Vaskršnjoj liturgiji u nedelju u našem hramu biti deljen vernicima” – izjavio je protojerej hrama Svetih Kozme I Damjana u Kikindi Boban Petrović koji je u susret najvećem hrišćanskom prazniku uputio poruku svim vernicima:
  • ” Ja sam sveštenik 21 godinu i biću vam iskren, svake godine sam odgovorno pristupao,i kada se obraćam i vernicima putem medija i putem liturgije, ali čini mi se da nikada nisam osećao potrebu kao ove godine da se sa puno radosti, puno hrabrosti i ljubavi obratim svim vernicima, baš zato što je ova situacija doprinela da ogroman strah koji je opravdan, ili možda neopravdan, umanji vaskršnju radost i prošle godine i ove godine Božića, a evo i ove godine dobrim delom Vaskrsa. Naravno da moramo biti odgovorni i mudri, i prema drugima i prema sebi, ne samo za vreme opakih bolesti, jer je evidentno da je nastupio novi Svetski poredak života. Pitanje je da li će on potrajati i ovaj Vaskrs, i ovu godinu, ili nas to čeka u nekoj budućnosti. U svakom slučaju, moramo voditi računa da ono što je za radost, treba se radovati, ono što je za mere, treba poštovati, a ono što je za tugu treba tugovati. I mi sveštenici imamo puno razloga da budemo tužni, jer je u toku prošle godine, dobar deo naših vernika, nama dragih ljudi koji je dolazio u crkvu, zbog ove ali i drugih bolesti napustio ovozemaljski život. Sa druge strane, imamo razloga da se radujemo, čak i kada stradamo, jer je to božija promisao, a to na današnji dan trebamo i da razumemo, da se sve dešava pod dopuštenjem i sa promisli božijom sve što nam se dešava. Neka Vaskrsenje Hristovo i radost Vaskrsa pobedi u srcima i dušama naših vernika ovu nevolju koja nije za podcenjivati, ali opet sa nadom, da je sve ovo sa dopuštenjem Božijim” – izjavio je protojerej Boban Petrović. Nakon Svete Liturgije koja će se sutra održati od 9 sati u hramu Svetih Kozme i Damjana, u ponoć će uslediti Vaskršnje jutrenje sa pronošenjem litijom kroz naselje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *