June 16, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 27. april – Kikinda Online News

Danas je utorak, 27. april, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– U Kikindi je trenutno aktivan 491 slučaj virusa COVID-19, pa je ukupan broj obolelih 3.806 građana.

Za zainteresovane meštane sela, bez zakazivanja, sutra će biti moguća vakcinacija prvim dozama vakcina,  a imunizacija će se obavljati na jedinom vakcinalnom  punktu, u Udruženju penzionera u Kikindi prema  dnevnom rasporedu. Na raspolaganju su cepiva AstraZeneka, Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm. Autobus kreće iz Kikinde u 08:00 a nakon toga će biti vršen prijem putnika na registrovanim stajalištima u  Nakovu od 08:10, u Banatskom Velikom Selu u 08:20, u Novim Kozarcima u 08:30 i u Ruskom Selu u 08:40. Budući da se vozilo ne može dugo zadržavati na punktu za vakcinaciju, sam dolazak i proces vakcinacije će biti koordiniran sa medicinskim osobljem, na punktu u ulici  Vojvode Putnika, 37, u prostorijama Udruželja penzionera u Kikindi. Nakon vakcinacije, organizovan je autobuski prevoz za povratak putnika u sela.

– Tokom Evropske nedelje imunizacije, UNICEF je pokrenuo kampanju “Vakcinacijom jačamo imunitet dece” čiji je cilj da predstavi značaj redovne vakcinacije dece i tokom pandemije kovida 19. Kampanja je pokrenuta u saradnji sa Ministartsvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i Udruženjem pedijatara Srbije.

UNICEF u saopštenju podseća da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da se poštuje redovni kalendar imunizacije i ne odlaže vakcinacija, kako se ne bi vratile visokozarazne bolesti koje su uz pomoć vakcine gotovo zaboravljene.

– Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija, biće održana sutra, potvrđeno je Tanjugu u Vladi. Sednica će biti održana u 16 sati.

Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije da je svakodnedno u kontaktu sa medicinskim delom štaba, a juče su imali i redovne konsultacije.

– VŠSSOV i ADZNM “Gusle” danas su potpisali nastavak sporazuma o saradnji započete još 2006. godine, kojim će, ovim dvema institucijama omogućiti da organizuju zajednička predavanja i tribine, okrugle stolove i učešće u Etno kampovima, ali i apliciranje za međunarodne i domaće projekte. Saradnja i zajedničko umrežavanje dve značajne institucije za grad Grad Kikindu doneće dosta toga dobrog za buduće, za one koji su u toku studija ali i za svršene studente, uveren je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

“Umrežavanje i mogućnost realizacije nekih novih projekata i saradnje siguran sam kako na dobrobit “Gusala”, tako i VŠSSOV ide u dugo očekivanom pravcu, da naš grad postane sedište Akademije. Sve dosadašnje realizovane saradnje i one koje su planirane, doprineće tome da se oplemeni i ova obrazovna institucija, ali i da “Gusle” krenu drugim pravcem, na jednom još višem nivou. Grad Kikinda kako prepoznaje “Gusle”, tako prepoznaje i ovu obrazovnu instituciju,i u svakom smislu nastaviće da stvara što bolje uslove kako za studente, tako i za mlade talente” – konstatovao je Lukač.

– Grad Kikinda prvi je grad u celoj Vojvodini gde je danas održan okrugli sto na temu funkcionisanja sporta na lokalnom nivou u sklopu velikog projekta ,,Unapredimo sport u celoj Vojvodine” koji zajednički realizuju Grad Kikinda i Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport. Prvom radnom sastanku koji je održan danas u Gradskoj kući prisustvovali su gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač sa svojim timom saradnika, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz Novog Bečeja, Bečeja, Žitišta i Nove Crnje.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač izjavio je da je tema prvog okruglog stola bilo predstavljenje svega onoga što svaki sportski kolektiv, granski i teritorijalni savez na lokalnom nivou treba da poseduje u cilju sprovođenja svih planiranih aktivnosti i daljeg funkcionisanja, uz maksimalnu toleranciju i saradljivost pokrajinskih institucija koje žele da poboljšaju nivo sporta na teritoriji AP Vojvodine:

“Razmenom iskustva i problema sa kojima se predstavnici lokalnih samouprava susreću,  iznošenjem predloga i sugestija razmatrano je kako sportski kolektivi i teritorijalni sportski savezi dodatno mogu da pomognu svakom sportskom kolektivu na teritoriji grada Kikinde i da na taj način implementiraju određene sugestije Pokrajinskog sekretarijata. Najčešći problemi sa kojima se kikindski sportisti susreću jesu u domenu uslova za bavljenje vrhunskim sportovima, za koje možda neka deca i pored velike želje, nemaju dovoljno sredstava da plaćaju članiranu. Na nama je da u saradnji sa Pokrajinom i Republikom iznađemo načina da te troškove svedemo barem na minim, a da igranje sporta bude apsolutno besplatno za sve.  Sve ove ideje koje smo izneli na sto, pokušaćemo da u narednom periodu stavimo u lokalne strategije koje će biti deo Nacionalne strategije sporta za narednih 10 godina. Kao što znate, mi izdvajamo lepa sredstva iz budžeta kako bi naša deca, sportisti, talenti, ali i treneri imali što bolje uslove za dalji rad, a to ćemo činiti i u narednom periodu” – ukazao je Lukač.

 – Prijava građana za direktnu pomoć od 60 evra, u okviru trećeg paketa pomoći države u borbi protiv pandemije, počinje večeras u ponoć, na portalu Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je na Instagramu precizirao da će prvih 30 evra punoletnim građanima biti isplaćeno u maju, a drugih 30 evra u novembru. Penzioneri, korisnici novčane socijalne pomoći i ljudi u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju, a novac će im biti uplaćen automatski.

– Novačna pomoć od 60 evra biće isplaćena onima koji su se prijavili na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) na dan 15. aprila ove godine, dok oni prijavljeni posle tog datuma mogu da koriste druge usluge NZS, ali ne i da ostvare pravo na jednokratnu novčanu pomoć države, kažu za Tanjug u NZS.

Ta pomoć za nezaposlene na evidenciji NSZ predviđena je u okviru trećeg paketa pomoći države građanima i privredi, a jednokratni iznos od 60 evra biće im isplaćen tokom juna.

– Do 14. maja, za kada je u Grčkoj najavljen zvanični početak letnje sezone, Vlada Grčke je omogućila srpskim državljanima da u ovu zemlju uđu sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili potvrdom o vakcinaciji najmanje 14 dana pre dana ulaska u Grčku, podsećaju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kada je reč o deci, ona najmlađa do pet godina su oslobođena testiranja, odnosno ne moraju da poseduju negativan PCR test a kako se navodi na sajtu ministarstva ukoliko epidemiološka situacija u Grčkoj bude povoljnija, očekuje se da će posle 14. maja biti uvedene olakšice vezane za vrstu testova i starosnu granicu dece.

 – U Srbiji će sutra biti pretežno oblačno i malo toplije, sa najvbišom dnevnom temperaturom do 20 stepeni.

U Vojvodini će biti mestimično sa kišom, a u ostalim krajevima nestabilno, sa pljuskovima i lokalnom pojavom grmljavine, a na istoku Srbije biće oblačno i hladno sa sipećom kišom, saopštio je RHMZ.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Izdvojena fotografija: Fejsbuk/Velikoselske novine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *