May 9, 2021
aktuelno

Staro jezero uskoro dobija novo ruho – Kikinda Online News

Projekat Rehabilitacija ekosistema i očuvanje prirodnih dobara u Žombolju i Kikindi novi je projekat koji Grad Kikinda realizuje u saradnji sa Opštinom Žombolj, a koji podrazumeva izvođenje radova na Starom jezeru u našem gradu, dok će sa rumunske strane gde takođe postoji lokalitet vrlo sličan kikindskim kopovima biti uređen i pretvoren u izletište.

Ukupna vrednost projekta je 787.736 evra od čega EU finasira 85 % sredstava. Gradu Kikinda pripalo je 413.077 evra, od čega IPA program Romania – Serbia finasira 351.115 evra, dok ostatak, deo od 61.961 evra obezbeđuje Grad Kikinda. Rumunskom partneru Opštini Žombolj pripada 374.659 evra.

Projekat će trajati 18 meseci, a izvođenje radova trebalo bi da budu započeti tokom leta i da budu završeni u ovoj godini, najavljeno je danas u Gradskoj kući.

  • Kroz ovaj projekat uredićemo drugu stranu kanala na Starom jezeru, od novoizgrađenog mostića ka parkingu i SC ,,Jezero“. Predviđeno je da se tu postavi urbani mobilijar, da se naprave dodatne pešačke staze i rasveta čitavom dužinom, da se taj prostor dodatno ozeleni i pošumi ne samo novim sadnicama, već i drugim hortikulturnim uređenjem prostora. Nadamo se da će epidemiološka situacija u narednih 18 meseci biti bolja, da će granice biti otvorene i da ćemo uspeti da realizujemo dečije kampove, gde bi deca Kikinde i deca Žombolja trebali da imaju zajedničke aktivnosti. Tu neće biti kraj što se tiče uređenja Starog jezera. Za čitav kompleks bloka 9 postoje različite ideje, veće od uređeja ovog dela kompleksa koje bi mogle da budu realizovane pronalaženjem investitora koji bi bio raspoložen da uloži u akva i spa sadržaje, gradu je potreban i hotel. To su neke dugoročne ideje, i nadamo se da ćemo uspeti da realizujemo nešto što je mnogo veće“ – izjavio je Saša Tanackov, član Gradskog veća za privredu i investicije.

Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj dodaje da je osnovni cilj projekta unapređenje životne sredine:

  • To ne podrazumeva samo parterno i hortikulturno uređenje Starog jezera, već i postavljenje aeratora za poboljšanje vode kako u Starom jezeru, tako i u obodnom kanalu. Takvim uređajima poboljšava se ne samo kvalitet, već se podiže i procenat kiseonika i tako omogućava lakši razvoj živog sveta u vodi, pa će tako kanal biti mnogo zdraviji za razvoj ribarsta. Izrada studije koja će pomoći ne samo pri kvalitetu voda u obodnom kanalu, daće održivost samom projektu, odnosno na koji način kvalitet vode koji je sad 4, 5 klase i nije predviđen ni za navodnjavanje, poribljavanje, čak ni za kupanje svakako se podigne za stepenik više. Naši sugrađani prepoznali su da je ekološka snaga i potencijal grada upravo Staro jezero i nadam se da će svi naši sugrađani obradovati radovima koji će se upravo odvijati na ovom mestu” – ukazala je Krnić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *