June 16, 2021
aktuelno

411 novozaraženih Kovidom-19, novih 9 žrtava: Omogućena šetnja za osobe od autizma, struka jednoglasna po pitanju Uskrsa-Kikinda Online News

Do danas u 15 časova registrovano je 411 novoobolelih Kovidom 19. Nažalost preminulo je još 9 osoba, 7 muškaraca i 2 žene, prosečne godine starosti 69. Sa devet novih smrtnih slučajeva, do sada je od posledice infekcije preminula 94 osoba pa je smrtnost u ovom momentu, 2,1 odsto izjavila je doktorka Darija Kisić Tepavčević. U poslednja 24 sata testirano je 2.440 osoba, ukupno je testirano 23.398, hospitalizovano je 3.006 pacijenta, dok se na respiratorima nalazi 131 osoba. Iako je bilo insinuacija da se povlači, epidemiolog Dr Predrag Kon ipak ostaje na čelu epidemiološkog tima. Kon je izjavio da bez podrške predsednika ne bi ostao na toj poziciji:

Bez snažne podrške predsednika Srbije i vlasti ove zemlje ne bismo mogli ništa da uradimo, osim da pričamo. Ja sam na svom fejsbuk nalogu napisao jednu poruku nakon što sam bio izložen ozbiljim kritikama koje nisu bile samo kritike, već I napadi na ukupan rad, kako mene tako I stručnog tima, napisao sam da zaista treba da preuuzme neko ko to može bolje da radi, jer je taj nivo bezobrazulka prevaziošao ono što bi moglo da se prihvati. Pored toga, duboko me pogodila molba sinoda SPC, o kojoj ćemo još pričati, jednostavno što potpuno na neki način negira sve ono što je dosadašnji pokušaj da se spasu životi. Osetio sam onda potrebu da treba da se sklonim” rekao je Kon.

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla i da je doneta odluka o relaksiranju mere zabrane kretanja za osobe iz spektra autizma dodajući da je taj zahtev sa stanovišta struke potpuno opravdan te se stoga dozvoljava da oni nesmetano mogu biti napolju od 18 do 20 časova. 

Dr Tepavčević je rekla da je određeni termin nezavisan od svih ostalih termina i izuzetaka od policijskog časa:

-“Termin koji je određen za sve roditelje sa decom koja imaju zastoje u razvoju, a pogotovo za decu sa autističnim spektrom poremećaja je od 18 do 20 časova svakoga dana” – rekla je Kisić Tepavčević. Ona je dodala i da je u Srbiji od ukupno testiranih 4.936 zdravstvenih radnika korona virus potvrđen kod njih 533 a da trenutno 1.062 zdravstvena radnika čeka rezultat na testiranje prisustva virusa.

Stručni štab za borbu protiv epidemije korona virusa iskazao je i danas svoje viđenje povodom molbe Sinoda SPC da se u nedelju, za Uskrs, privremeno onemogući policijski čas i dopusti vernicima da dođu u hramove:

-” Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik i svi mu se uvek radujemo, ove godine je specifična situacija, i izgleda da nam nikada više vere, volje i snage nije potrebno da se ponašamo u skladu sa tim da sačuvamo i sebe i najbliže. Stručni stav je jednoglasan i jasan. Bilo kakvo okupljanje koje će da poveća šanse za širenje infekcije jeste visok rizik za generalno zdravlje naše populacije u ovom momentu. Tu nema kompromisa” – kazala je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da je sada potrebno mnogo volje i snage da se svi ponašamo kako bi sačuvali svoje bližnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *