September 18, 2021
aktuelno

Obeležene Poklade u KUD ,,Eđšeg” – Kikinda Online News

U prostorijama Kulturno-umetničkog društva ,,Eđšeg” danas su tradicionalno obeležene Poklade – dolazak ranog proleća i ispraćaja zime. ,,Eđšeg” svake godine u ovo vreme otvara svoja vrata za starije i mlađe sugrađane i članove Društva koji kroz pesmu, igru i zanimljive običaje dočekuju proleće:

-,, Zajedno ispraćamo zimu i sve ono loše što se desilo prethodne godine sa decom iz predškolskih i školskih ustanova. Paljenjem lutke koja se zove Kise i uz glasnu muziku simbolišemo kao da smo oterali zimu. Pored toga, u programu su bile uključene i narodne igre i tradicije koje smo imali sa decom uz sijaset društvenih igara koje su vezane za narodne običaje” – rekla je Ramona Tot, predsednik Udruženja građana ,,Kekend”.

Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period pred veliki post treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik i dobio ime.

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine poput zaštite belim lukom ili paljenjem obrednih vatri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *