July 29, 2021
aktuelno

Grip tip AH3 potvrđen kod dvoje predškolaca – Kikinda Online News

Dvoje dece predškolskog uzrasta obolelo je od virusa gripa tip AH3, pa je proteklih dana u Dečijem i Školskom dispanzeru u Kikindi povećan broj pacijenata koji su potražili pomoć lekara. Načelnica i pedijatar dr Vesna Tomin kaže da je sa prvim danima škole, nakon završetka raspusta, evidentiran broj od 670 bolesne dece, dok je njih 20 imalo simptome nalik gripu:

-,, Zabeleženo je povećanje broja dece od akutnih respiratnornih infekcija, nakon povratka u vrtiće i škole, i iako se u većini slučajeva radi o virusnim infekcijama, izolovali smo virus gripa tip AH3. Kada su u pitanju infekcije gornjih disajnih puteva praćeni blagim simptomima, u takvim slučajevima nije ni nužan dolazak u dispanzer, već je potrebno uzimati što više tečnosti, održavati redovnu higijenu lica i ruku i vršiti toaletu nosa” – izjavila je dr Tomin.
Simptomi gripa: nagli porast telesne temperature, bol u grlu, kašalj, malaksalost, nepromenjeno zdravstveno stanje nakon upotrebe antibiotika ili druge vrste terapije i u takvim slučajevima neophodno je javiti se lekaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *