September 18, 2021
aktuelno

Ministar Zoran Đorđević najavio unapređenje socijalne zaštite u Kikindi – Kikinda Online News

Prilikom radne posete našem gradu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je u Kikindi najavio unapređenje socijalne zaštite tokom ove i naredne godine. On je zajedno sa gradonačelnikom grada Kikinde Pavlom Markovim, članovima gradske uprave i načelnikom Severnobanatskog upravnog okruga Nikolom Lukačem najpre obišao paviljon Starog doma Gerontološkog centra, a potom i Novi dom, gde je nakon obilska objekta održana prezentacija važnih projekata koji se tiču rekonstrukcije Starog i Novog doma Gerontološkog centra i izgradnje Prihvatilišta u nekadašnjem Domu učenika u ulici Đure Jakšića. Nakon prezentacije, održan je i važan sastanak sa gradonačelnikom Kikinde, predstavnicima Gerontološkog centra i GU Kikinda, predstavnicima Centra za socijalni rad, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, NSZ-a i PIO fonda. Svoju posetu Kikindi minstar Zoran Đorđević završio je obilaskom MNRO ,,Čigra”.

-,, Postoji dosta prostora da se socijalna zaštita u Kikindi unapredi. Postoje veliki planovi i mislim da ćemo zajedno sa podrškom Ministarstva i Grada uspeti da Stari dom Gerontološkog centra potpuno rekonstruišemo u toku naredne godine, uz izvođenje radova u okviru druge faze u Novom domu, a sredinom godine planirani su radovi na izgradnji nove zgrade Centra za socijalni rad. Pre par dana Ministarstvo i Nacionalna služba za zapošljavanje potpisala su sporazum o planu za 2020. godinu koji predviđaju novine da će direktori i zaposleni raditi više na terenu kako bi osluškivali potrebe tržišta koje se razlikuju od grada do grada i prema potrebama Kikinde i akcionog plana, verujemo da će dosta meštana ovog grada i okoline dobiti priliku da u tekućoj godini zasnuju radni odnos. Doneta je odluka da PIO fond napravi analizu svih ustanova u vlasništvu koje neće biti na korišćenje, kako bi država od fonda otkupila te ustanove i dalje ih ustupila Gerontološkim centrima budući da se u ovakvim ustanovama uvek traži krevet više. Prihvatilište je lokalna usluga i mi uvek podržavamo opštine koje realizuju takve projekte” – rekao je tom prilikom Đorđević, usput dodavši da je vrednost pedviđenih projekata procenjena na 245 miliona dinara.

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov podsetio je da lokalna samouprava u prethodnim godinama znatno uticala na poboljšanje kvaliteta rada Centra i života svih korisnika:

-,, Grad Kikinda je za 2020. godinu 135 miliona dinara za poboljšanja uslova rada ustanova socijalne zaštite i svih korisnika u Kikindi. Iz godine u godinu opada broj korisnika socijalne zaštite i to je nešto što nedvosmisleno govori o uzlaznoj putanji privrednog života u Kikindi. Za ovu i narednu godiinu predviđeno je nekoliko kapitalnih projekata počevši od izgradnje Prihvatilišta do rekonstrucije Starog i Novog doma Gerontološkog centra” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

-,, Imali smo priliku da pokažemo šta smo do sada uradili i da istaknemo planove i projekte na kojima smo radili u prethodnom periodu. Spremno dočekujemo vremena koja su ispred nas, a u svrhu rešavanja problema i da Gerontološki centar u pravom smislu te reči bude najbolji, a da korisnici od toga imaju najviše” – rekao je direktor Gerontološkog centra Kikinda Svetislav Vukmirica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *