September 18, 2021
aktuelno

Predstavljen program Dečje atletike u osnovnim školama – Kikinda Online News

Osnovna škola ,,Sveti Sava” poznata je obrazovna institucija u Kikindi gde se održavaju brojne nastavne i vannastavne aktivnosti u kojima učestvuju podjednako i učenici i profesori, ali pored toga, mesto je i realizacije brojnih stručnih seminara. Jedan takav realizovan je danas u prostorijama škole na temu ,,Dečja atletika u osnovnim školama” okupivši trideset profesora fizičkog vaspitanja Školske uprave Zrenjanin, predstavnike Atletskog saveza Srbije i Zavoda za vrednovanje kvaliteta. Projekat ,,Dečja atletika u osnovim školama” koji je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima za cilj uvođenje atletike na školske terene i fiskulturne sale u okviru redovnog obrazovnog programa za učenike od prvog do četvrtog razreda:

-,, Dečja atletika prepoznata je kao bazični sport koji je uz gimnastiku i plivanje nešto što je osnov i temlj razvoja motorike kod dece. Danas smo ovde da pružimo prostor i ono što škola ima od rekvizita i pomognemo kolegama iz Atletskog saveza Srbije i Zavoda za vrednovanje kvaliteta u cilju sprovođenja obuke koja je prva u nizu koja će biti sprovedena u Srbiji. Kroz ovakav seminar dobili smo neke nove informacije i upućeni smo u neke nove sadržaje koji se realizuju na svetskom nivou i načinu na kojem daleko lakše možemo da dopremo do dece koja su smirenijeg temperamenta” – izjavila je Svetlana Mirčić Vukobrat ispred Školskog sportskog saveza.

-,, Kroz ovakve seminare trudimo se da animiramo profesore, ali što više da animiramo decu da počnu da se bave sportom, da na jedan lep i zanimljiv način naprave svoje prve atletske i sportske korake i da im sport bude jedan vid zabave, jer sport i ne treba samo da bude oslikan kroz jake treninge. Tokom svih pet godina koliko se u Atletskom savezu bavimo dečjom atletikom trudimo se da takvu vrstu sporta smestimo u škole jer bi tu deca najpre trebala da se sretnu sa njim” – smatra Goran Begović, koordinator programa dečje atletike u Atletskom savezu Srbije.

-,, Veliko nam je zadovoljstvo što je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stalo iza ovakvog projekta . Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta javio se na poziv Ministarstva gde smo dobili projekat za obuku nastavnika i učitelja za program dečje atletike sa ciljem da se atletske discipline dodatno osnaže, da se program sprovede na malo višem nivou kako bi deca mogla da steknu veća znanja osnovnih atletskih disciplina. Budući da iza projekta stoji i Svetska atletska federacija kod kojih ovaj program živi već desetak godina, to nam daje za pravo da se i mi učimo na njihovim primerima i primerima onih koji su taj program već realizovali” – rekla je Jasna Đukić, realizator projekta.

Elementi atletike važni su za svaki sport smatra dr Miroslav Marković predsednik Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja:

-,, Ovim semenirom želeli smo da osnažimo nastavnike da primene elemente dečje atletike, ne samo u atletici kao nastavnoj temi, već smo želeli da prezentujemo sadržaje atletike koji su primenljivi u svim sportovima. Bez atletike kao bazičnog sporta, nema ni drugih sportova, a pravi zabavni deo atletike video se na praktičnom delu gde smo predstavili nove metodičke principe, jeftine školske rekvizite, a nastavnici će biti obučeni da primene nove atletske igre, poligone i nove sisteme takmičenja među decom” – rekao je dr Marković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *