September 20, 2021
aktuelno

Poskupljenje cigareta od 3. februara – Kikinda Online News

Počevši od trećeg februara, građani će na trafikama i u prodavnicama za paklicu cigareta davati u proseku deset dinara više nego do sada.

Duvanska industrija se, po pravilu, prilagođava šestomesečnom povećanju akciza, što se na kraju odražava na potrošače i cenu paklice. Ovaj namet uvećan je za dinar i po, pa država po ovom osnovu od Nove godine uzima proizvođačima 73 dinara po paklici umesto dosadašnjih 71,5 dinara, prenosi “Telegraf biznis”.

To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020. To podrazumeva da se dva puta godišnje uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Duvandžije su ranije podnele zahtev Vladi za poskupljenje, a nove cene stupaju na snagu 3. februara. One su objavljene i u “Službenom glasniku Srbije”.

Cigarete kompanije “Filip Moris” će tako prve “skočiti”, pa će paklica “Bonda” već s prvim danima februara koštati 270 dinara. “Marlboro” će koštati 360, “Flavor touch” će biti 320 (sada košta 310), a “Parlament Aqua blue” 400 dinara.

Osim za cigarete, cene se usklađuju i za rezani duvan, a očekuje se poskupljenje cena alkoholnih pića i slatkiša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *