September 18, 2021
aktuelno

U Kikindi dodeljeni ključevi novih stanova izbeglicama iz BiH I Hrvatske – Kikinda Online News

Danas je u Kikindi dodeljeno 25 ključeva od stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji Kikinde. Stanovi u novoj zgradi ulici Pere Segedinca izgrađeni su u okviru Potprojekta dva u vrednosti od oko 13 miliona evra Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji . Ukupna vrednost radova iznosi 700 hiljada evra, gde su finansijska sredstva za izgradnju objekta obezbeđena delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je sredstva za izgradnju zemljišta i prateću infrastrukturu u visini od 12 miliona dinara obezbedio Grad Kikinda. U cilju zbrinjavanja izbeglica do sada je obezbeđeno 313 stambenih rešenja, dodeljeno je 65 stanova, 164 građevinskih materijala, otkupljeno je 84 seoskih domaćinstava, a 62 porodice su finansijske osnažene.

Događaju su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, Brigit Kuhar, program menadžer Delegacije Evropske unije u Srbiji, Jadranka Marić, predstavnik UNHCR-a u Srbiji, Džon Klejton, predstavnik OEBS-a u Srbiji, Zoran Panić, predstavnik Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru uz predstavnike drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici. Dvadeset i pet korisnika stanove je dobilo u zakup sa mogućnošću otkupa nakon šest meseci po povlašćenim cenama prema Zakonu o izbeglicama.

Jedinice lokalne samouprave ključni su partner u sprovođenju Regionalnog stambenog programa:

-,, Ponovo smo došli do finalizacije jednog novog i plemenitog zadatka, a to je zbrinjvanje naših sugrađana. Grad Kikinda i u prethodnim godinama pokazao je da je jedan od vodećih koji što se ove teme tiče vodi jednu proaktivnu politiku ne samo na raznoraznim projektima, već i na konkretnim stvarima. U prethodnim godinama, zbrinuli smo negde oko 160 porodica što je za nas veliki uspeh, i današnjim danom samo zaokružujemo taj naš zadatak koji ne bismo uspeli da realizujemo da nije bilo svih ovih ljudi koji su danas sa nama. Što se tiče grada, nastavićemo sa ovakvom politikom i radićemo sve dok ne budemo zbrinuli svaku porodicu” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

-,, U prethodnom periodu dodelili smo preko 4.200 stambenih jedinica najugroženijim izbegličkim porodicama sa prostora bivše Jugoslavije, a najviše sa prostora Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Danas smo se okupili u Kikindi kako bismo uručili ključeve novih domova za ukupno 25 porodica izbeglih u doba ratnih dešavanja devedesetih godina. Usled takvih nemilih događaja, ove i mnoge druge porodice bile su prisiljene da trajno napuste svoja ognjišta i potraže svoj novi dom u Srbiji. Regionalni stambeni program jedan je od načina trajnog zbrinjavanja i vidova pomoći onima kojima je ona najneophodnija” – rekao je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

-,, Rođena sam u Osjeku iz Hrvatske, selo Šodolovci. Došla sam ovde 1991. godine kao dete, a sada imam svoju proodicu i presrećna sam u ovom trenutku. Zahvaljujem se u ime svih budućih komšija sa kojima će moja porodica deliti zgradu, presrećni zbog činjenice da smo konačno rešili svoje stambeno pitanje” – rekla je Mirjana Đuričić Rotarov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *