September 22, 2021
aktuelno

Uskliknuli s ljubavlju Svetitelju Savi: Obeležen Savindan – Kikinda Online News

Rezanjem slavskih kolača i kroz prigodan program veliki broj škola i udruženja, ali i pravoslavnih vernika u Srbiji danas obeležava Savindan u slavu i čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa.

Osnovna škola ,,1. Oktobar” iz Bašaida obeležila je školsku slavu Sveti Sava uz tradicionalno rezanje slavskog kolača i uz poseban program koji su pripremili učenici ove škole. Svečarskoj atmosferi ispred gradske uprave prisustvovala je zamenica gradonačelnika grada Kikinde Bosiljka Srdić:

-,, Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas upravo u ovoj osnovnoj školi u Bašaidu i to prilikom obeležavanja slave većine škola i đaka Svetog Save. Sveti Sava zaštitnik je srpske duhovnosti i naroda,a njegove reči i dela su vodilje svima nama i to vekovima. Svim školama poželela bih da ovaj dan protekne u radosti, a da mudre reči Svetog Save budu vodilja u pružanju obrazovanja, neprestanog učenja i usavršavanja kako učenicima tako i nastavničkom veću” – izjavila je Srdić tom prilikom.

-,, Već duži niz godina u okviru škole obeležavamo školsku slavu u fiskluturnoj sali kroz priredbu naših učenika i rezanjem slavskog kolača. I ove godine imamo kumove slave i nadamo se da će ta tradicija živeti i dalje, a ove godine to su predstavnici Zemljoradničke zadruge ,,Sale” iz Bašaida“- rekao je Mirko Vlajkov, direktor OŠ. ,,1. Oktobar” usput dodavši da su za ovu godinu u planu radovi na sanaciji učeničkih toaleta kao i na rekonstrukciji platoa u školskom dvorištu.

U tradicionalnom, slavskom duhu, školska slava Sveti Sava obeležena je i u Osnovnoj školi ,,Sveti Sava” u Kikindi posvećena književniku, diplomati i prvom arhiepiskopu autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Kao po običaju, proslavu najrasprostranjenije školske slave uveličali su učenici kroz prigodan program:

-,, Mislim da je pre svega velika privilegija što ova škola nosi ime po Svetom Savi, ali i da nastavnički kadar i učenici sa punim kapacitetom opravdavaju njegovo ime, jer je na teritoriji grada Kikinde jedina škola koja uvek sebe ističe, ali i svoj rad, svoje učenike i kroz dobre rezultate. Današnji dan je prilika da se Svetog Save kao duhovnika i utemeljitelja Srpske pravoslavne crkve češće sećamo i govorimo o njemu nego što to činimo u praksi” – izjavila je predsednica Skupštine grada Kikinde Stanislava Hrnjak koja je prisustvovala ovoj svečanosti.

Direktor Osnovne škole ,,Sveti Sava” Vitomir Radak istakao je značaj obeležavanja školskog praznika koji ova obrazovna institucija održava po 26. put:

-,, Poseban sam direktor ove škole zbog svojih đaka, ali i zbog kolega i zbog podatka da naša škola nosi ime upravo po prvom srpskom prosvetitelju. Duže od dve i po decenije kako obeležavamo školsku slavu trudimo se da na pravi način, onako kako i dolikuje jednoj školskoj slavi obeležimo ovaj dan. U petak smo imali jednu lepu svečanost kada smo dodeli plakete za devet najboljih učenika škole,a u sklopu obeležavanja današnjeg događaja organizovali smo priredbu koju su spremili učenici od prvoog do četvrtog razreda,a neizostavni deo svečanosti bilo je i rezanje slavskog kolača koji su rezali upravo naši učenici, nosioci plakete ,,Sveti Sava”. Našu svečanost ulepšali su članovi ,,Fonda solidarnosti” koji su obogatili školski fond biblioteke za oko hiljadu knjiga” – rekao je Radak.

-,, Za 48 godina postojanja našeg ,,Fonda solidarnosti” poklonjeno je preko 2,5 miliona knjiga,a knjige solidarnosti stizale su svuda gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku. Otvoreno je 37 knjižnica po mnogim zemljama, a ono što bi posebno istakao jeste da upravo na ovaj dan u duhu dobre tradicije na Svetog Savu poklonimo knjige obrazovnim institucijama koje nose naziv po Rastku Nemanjiću, odnosno Svetom Savi. Ove godine odlučili smo se za Kikindu gde smo donirali preko hiljadu naslova Matice srpske, Izdavačke fondacije SPC, školske lektire i beletristike” – izjavio je Mihajlo Šćepanović, urednik programske akcije ,,Knjige solidarnosti” ispred Radio Televizije Srbije.

Foto: Kikinda News, Kikinda Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *