September 18, 2021
aktuelno

Ne zaboravite nekog da zagrlite, jer danas je Međunarodni dan zagrljaja – Kikinda Online News

Koliko puta dnevno zagrlite dragu vam osobu? Počnite to raditi malo češće. Danas zaglite nekog, stručnjaci kažu da zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Na zagrljajima ne treba štedeti, jer oni ne koštaju ništa.

Međunarodni dan zagrljaja je godišnji praznik ‘ozvaničen’ 1986. godine u Mičigenu, a obeležava se 21. januara.

Većini građana ipak je više poznata akcija besplatnih zagrljaja koji se poslednjih godina s vremena na vreme dele na trgovima većih gradova iako ova akcija nije povezana sa ovim međunarodnim danom.

Psiholozi smatraju kako nam je dan zagrljaja i te kako potreban. Stručnjaci tvrde kako nam pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i lepšim. Osim stručnjaka, zaključio je to i jedan američki sveštenik Kevin Zabornej koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Zagrljaj je često bio i predmet naučnih istraživanja, koje je vodio dr.sc. Džej Gordon. Istraživanja su pokazala da o grljenju zavisi i naša inteligencija, pa se veruje da će ona deca koju se više grli biti inteligentnija od one koju su roditelji manje grlili.

Kažu da je 4 zagrljaja su potrebna za preživljavanje, 8 za održavanje, a 12 za napredovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *