September 18, 2021
aktuelno

Evropska nedelja ranog otkrivanja raka grlića materice – Kikinda Online News

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 20. do 26. januara 2020. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda. Osnovna poruka je da je ova maligna bolest preventabilna i zato ovogodišnjim sloganom “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” još jednom se apeluje na žene određenih uzrasnih grupa da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda. Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi (prethodno na četvrtom mestu).

Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije (prethodno na trećem mestu).

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” tokom 2016. godine registrovano je 1239 novoobolelih žena od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije je iznosila 21,9 na 100.000 žena.

Institut za javno zdravlje sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje organizovaće širom Srbije tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.

(RTV)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *