September 18, 2021
aktuelno

Plivanje za Časni krst: U Novim Kozarcima najbrži Drago Marković, u Kikindi Matija Ratko – Kikinda Online News

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljanje i ove godine održano je na jezeru ,,Strelište” i na kikindskom Starom jezeru. Pred velikim brojem Novokozarčana nadmetalo se šestoro učesnika, a najbrži među njima bio je vatrogasac Drago Marković:

-,, Ovo mi je bio drugi put da učestvujem, tako da mi je veoma drago što sam ove godine prvi doplivao do Časnog krsta. Mislim da je samo učešće na ovakvom plivanju velika pobeda za sve nas koji smo učestvovali, a posebnu simboliku ima kada prvi doplivate do Časnog krsta” – izjavio je Marković. Tradicionalno plivanje za Časni krst na jedan od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljanje dan je kada se u posebnom duhu ističe vera, kultura i tradicija:

-,, Ovi hrabri momci opravdali su naša očekivanja i verujem da učesnicima i nije toliko bitno ko je pobedio već ko je učestvovao. Novi Kozarci ovaj dan obeležavaju već duži vremenski period, a grad Kikinda će uvek podržavati ovakve i slične svečanosti” – izjavio je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

Na kikindskom Starom jezeru nadmetalo se 25 učesnika, među kojima i jedina dama koja je prošle godine uspela da dopliva do Časnog krsta – Dragana Golić. Ove godine, najbrže do Bogojavljanskog krsta doplivao je devetnaestogodišnji Matija Ratko iz Kikinde:

-,, Ovo je drugi put da sam se takmičio, prošle godine sam se isto prijavio, i znao sam i tada da ću plivati i ove. Hladno je, ali je toplo oko srca. Plivam zato što je takav običaj na današnji dan, a i inače treniram plivanje. Pobedio sam sebe, veoma je hladno, ali nije u toj meri kao kada se uhvati Časni krst” – rekao je Matija.

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje predstavlja dan kada je po jevanđelju Isus Hrist kršten na reci Jordan, a krstio ga je Jovan Svetitelj. Na taj dan su se prema predanju otvorila nebesa, sam Gospod se javio i rekao da je Isus njegov sin ljubljeni, a ujedno je tada i Duh Sveti sleteo na Isusa u obliku goluba.
Na Bogojavljenje su prema hrišćanskom verovanju sve žive vode svete i otuda u našem narodu tradicija da se tog dana ulazi u vodu kako bi se dobila Božija blagodet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *