July 26, 2021
aktuelno

Nagrada “Đura Đukanov” Ani Miloš iz Beograda – Kikinda Online News

Ana Miloš iz Beograda, četrnaesta je dobitnica nagrade “Đura Đukanov” za zbirku priča ,,Kraj raspusta” koja joj je uručena na večerašnjoj svečanoj dodeli u Biblioteci ,,Jovan Popović”. Nagrada ,,Đura Đukanov” ustanovljena je 2005. godine, a ime je dobila po jednom od najznačajnih predstavnika banatske proze dvadesetog veka i dodeljuje se za rukopise neobjavljenih priča autora do trideset godina starosti. Nagrada obuhvata štampanje knjige džepnog formata u tiražu od 350 primeraka:

-,, Nisam neko ko je poznat u književnim vodama, tako da mi u tom smislu ova nagrada izuzetno znači i predstavlja mi motiv za dalji rad i nadam se dalje napredovanje. Kritike od strane žirija i bilo koga ko je sa ove scene zaista mnogo znače. Forma kratkih priča je negde gde se ja najslobodnije osećam i nešto što mislim da mi mnogo više leži nego neka duža forma i to me podstiče u književnom izražanju kako po senzibilitetu tako i u načinu arktikulisanja” – izjavila je ovogodišnja laureatkinja Ana Miloš.

-,, Velika mi je čast i zadovoljstvo da u ime Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” u svoje lično ime, i kao čitalac ove knjige čestitam Ani. Mi uvek imamo sreće da dobro biramo i uz pomoć stručnog žirija, a po mom čitalačkom ukusu izabrani radovi tokom svih ovih četrnaest godina radovi su bili najbolji od onoga što sam ja čitala. I ovog puta tekst mi se lično vrlo dopada, uživala sam dok sam ga čitala i iskreno se nadam da ćemo ovom nagradom Ani dati vetar u leđa da nastavi sa svojim radom i dalje. To je negde bio i Đurin dugogodišnji rad, on se bavio ljudima koji su voleli književnost u ogranku biblioteke u Mokrinu u kojem je radio i iskreno se nadam da će tim putem naši dobitnici nastaviti i dalje ” – rekla je direktorica biblioteke ,,Jovan Popović” Radmila Perović.

-,, Danas praktično završavamo u svečanom tonu svoj obavljeni posao i drago nam je što je Ana u prilici da drži svoju knjigu u rukama, tako da je važno u suštini samo ko je bio najbolji u ovom trenutku. Svi pristigli tekstovi sličnog su senzibiliteta i moglo bi se reći da je generacijski to raspon od ranih dvadesetih pa sve do trideset godina. U zbrici priča ,,Kraj raspusta” vidi se rad na sopstvenom jeziku koji traje i to je do sada najorganskija zbirka jer su priče tako i postavljene jedna uz drugu, gde lako može da se pronađe i direktna veza pa se tako dobija i jedna novela izdeljenu na više delova. U svakoj priči nalazi se novi karakter, novi motiv i stilski mislimo da je autorka postigla najviši nivo” – izjavio je Uglješa Šajtinac, član stručnog žirija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *