September 18, 2021
aktuelno

Podnošenje zahteva za upis đaka u prvi razred najkasnije do 1. februara – Kikinda Online News

Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Grad Kikinda obaveštava roditelje i staratelje dece rođene u periodu od 1. marta 2013. godine do 28. februara 2014. godine da mogu izabrati osnovnu školu u koju će da upišu dete, podnošenjem zahteva školi najkasnije do 1. februara 2020. godine.

U prvi razred školske 2020/21 godine upisuju se deca koja do početka školske godine (01. septembar 2020. godine) imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Drugim rečima, obavezu upisa (prijavljivanja) za polazak u prvi razred imaju roditelji (staratelji) dece rođene od 01. marta 2013. do 28. februara 2014. godine. U prvi razred upisuju se i deca sa šest do šest i po godina, nakon provere spremnosti za polazak uškolu.

Proveru spremnosti deteta vrši psiholog škole primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije. Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih opravdanih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

U selima prijavljivanje za upis u prvi razred vršiće se u prostorijama osnovnih škola. U osnovnim gradskim školama izabrana škola do 01. februara 2018. godine smatra se i zvanično upisanom školom.

Roditelji (staratelji) su dužni da prilikom prijavljivanja ponesu sa sobom dokaz (uverenje) o zdravstvenom pregledu deteta.
Roditelji će biti pozvani tokom maja meseca 2020. godine na proveru spremnosti deteta za polazak u školu.

Osnovnim školama u selima dostavljen je izvod iz evidencije matičara, odnosno spisak dece iz evidencije predškolske ustanove, koja treba da se upišu u prvi razred, rođene od 01. marta 2013. do 28. februara 2014. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *