September 22, 2021
aktuelno

Dramskom predstavom završen Zimski kamp ,,Muzej na sceni” – Kikinda Online News

Performansom u kikindskom Narodnom muzeju završen je Zimski kamp ,,Muzej na sceni” čija je ovogodišnja tema bila bazirana ka interpretaciji kulturnog nasleđa našeg grada i znamenitim ličnostima iz kikindske bogate istorije. 26 dece i 10 volontera kikindskog Muzeja u proteklih nedelju dana vredno su proučavali lokalno nasleđe, a kruna edukativnog Kampa bio je scenski performans – ,,Muzej na sceni”:

-,, Na scenskom performansku učestvovalo je 26 dece i 10 volontera, koji su nam kao dve ciljne grupe bili veoma važni tokom trajanja Kampa. Kratka predstava obuhvata lokalno nasleđe, Kikindu, od momenta kada je nastala pa i pre nego što su ovde počeli da žive ljudi, proces naseljavanja i izgradnja grada, kao i čime se se sve ljudi bavili. Obuhvaćene su sve grane muzeologije, a deci je takođe veoma interesantno bilo da istražuju lokalno nasleđe” – rekao je kustos pedagog i edukator Narodnog Muzeja Kikinda Dragan Kiurski.

Jedna od važnih ciljnih grupa u domenu muzejske edukacije jesu i mladi volonteri:

-,, Za samu muzejsku edukaciju naučio sam kako treba raditi dalje sa decom budući da sam i student VŠSSOV u Kikindi i ovi mi koristi u praksi pošto bih voleo da nastavim da jednog dana budem učitelj, a deca kroz ovakvu predstavu šire svoje vidike i uče o bitnim stvarima koje bi svaki naš sugrađanin trebao da zna” – rekao je Stefan Popaživanov, volonter Narodnog muzeja Kikinda.

Lokalno nasleđe deca su istraživala na različite načine – kroz obilazak stalne postavke, ali i kroz dramske igre i vežbe:

-,, U predstavi smo prikazali nešto što se može videti na stalnim postavkama i da nekako povežemo znanje i predstavu kako bismo pokazali šta smo to naučili na Kampu i uloženi trud Katarine i Dragana da bi nešto naučili. Najinteresantnije mi je bilo kada smo pravili ovu predstavu, a i naučila sam par glumačkih vežbi koje će mi verovatno koristiti” – rekla nam je osmogodišnja Mara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *