September 18, 2021
aktuelno

Obeležena 78. godišnjica streljanja antifašista – Kikinda Online News

Polaganjem venaca na spomen obeležje ,,Zid plača” u dvorištu Kurije obeležena je 78. godišnjica streljanja kikindskih antifašista 9. januara 1942. godine. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave i SUBNOR-a.

Deveti januar 1942. godine jedan je od najtežih datuma u istoriji našeg grada, jer je upravo tog krvavog januara streljano 150 antifašista u Kikindi, Mokrinu, Novom Miloševu, Banatskom Aranđelovu i Zrenjaninu:

-,, Na današnji dan obeležavamo uspomenu na streljanje naših rodoljuba u dvorištu ,,Kurije”. Naši sugrađani bi trebali u što većem broju da se odazivaju i da dolaze na ovakve skupove. Streljani antifašisti su sve mladi ljudi između 20 i 25 godina koji su položili svoje živote kako bismo mi danas mogli da živimo u miru i slozi” – rekao je predsednik SUBNOR-a Milenko Babić.

Krvavi pir nemačke okupacije počeo je 3. januara kada je u dvorištu Kurije streljano devet pripadnika Dragutinačkog partizanskog odreda, a potom i trećeg dana Božića kada je streljano 21 naših sugrađana i devetoro iz Mokrina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *