September 22, 2021
aktuelno

Pravoslavni vernici danas slave Božić – Kikinda Online News

Liturgijama u Hramu Svetog Nikole i Sv. Kozme i Damjana u Kikindi, pravoslavnici vernici danas proslavljaju najradosniji i najveći hrišćanski praznik – Božić. Pored velikog broja vernika, svetoj liturgiji u Hramu Svetog Nikole prisustvovali su i članovi gradskog veća:

-,, Veliko je zadovoljstvo što smo na veliki hrišćanski praznik Božić, u Hramu Svetog Nikole. Iskoristila bih ovu priliku da u ime uprave grada Kikinde, moje lično ime i ime mojih kolega čestitam najradosniji hrišćanski praznik. Mislim da je ovo dan kada zaista trebamo da stanemo, da se okupimo, oprostimo, pružimo ruku i pozdravimo one koje možda dugo nismo videli” – izjavila je predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak.

I ove godine neizbežno je bilo lomljenje česnice u kojoj su bili sakriveni jedan zlatnik i tri srebrnjaka. Česnicu sa oko 700 parčadi već sedmu godinu ovim povodom donirala je pekara ,,Mršićevi salaši”:

-,, Srećan vam Božić, da Bogomladenac daruje svima nama sreću i zdravlje i svaki napredak, i da vlada mir, zdravlje, sloga i bratska ljubav između svih nas. Česnicu koju već godinama za nas pripremaju ,,Mršićevi salaši” obradovala je veliki broj vernika, a i dece i veoma smo zahvalni” – rekao je jerej Milan Petrović, pri Hramu Svetog Nikole.

Srebrnjak je u česnici pronašao naš sugrađanin, šezdesetosmogodišnji Živa Linjački:

-,, Redovno dolazim u crkvu, a ovo je prvi put da sam u česnici pronašao srebrnjak. Presrećan sam što sam ga pronašao i za mene je ovo velika sreća i vrednost, kao kada dobijete dete ili unuka. Ja toga nemam, ali eto bio sam te sreće da dobijem srebrnjak” – rekao je Linjački.

U prazničnom duhu vernici su i u crkvi Svetih Kozme i Damjana u Kikindi dočekali najradosniji hrišćanski praznik. U velikoj česnici bila su sakrivena dva srebrnjaka i jedan manji zlatnik. Srebrnjak je u svojoj česnici pronašao Denis Grmoša iz Kikinde:

-,, Po prvi put sam bio te sreće da pronađem srebrnjak u česnici. Za mene ovo predstavlja mnogo, krunu svih ovih dana koji su iza nas kada smo se svi mi zajedno u prazničnom duhu pripremali za Božićni dan kroz post i molitvu” – rekao je Grmoša za Kikinda News.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *