June 16, 2021
aktuelno

Prvorođenoj bebi u 2020. godini 50.000 dinara – Kikinda Online News

Na Porođajnom odeljenju kikindske Opšte bolnice u toku jučerašnjeg dana rođene su dve bebe u 2020. godini. U 10 sati i 5 minuta dvadesetjednogodišnja Katarina Švraka iz Kikinde prva je na svet donela devojčicu Milicu, tešku 3.450 grama i dugačku 53 centimetara. Tim povodom porodilje su danas obišli članovi Crvenog krsta darujući im bebi pakete, dok je prvorođena beba pored bebi paketa dobila poklon vaučer ispred Grada Kikinde u visini od 50.000 dinara koji joj je darovala predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak:

-,, Ovo mi je prva beba, dugoočekivana. Hvala bogu, sve je prošlo u najboljem redu, beba je živa i zdrava i eto, nismo ni znali da će naša Milica biti prva beba rođena u ovoj godini. Ovako nešto mnogo znači od grada, nisam ni znala da opština daruje, ali naravno, to će se iskoristiti, jer kada dođe beba, tu su i potrebne stvari koje su potrebne priuštiti” – izjavila je ponosna majka.

U toku jučerašnjeg dana na svet je došla i Viktorija Petrović teška 2.700 grama, i dugačka 50 centimetara. Ponosna sedamnaestogodišnjka majka Dinka iz Kikinde rekla nam je da joj je to najlepši Božićni poklon budući i da je i želela da dobije devojčicu:

-,, Moglo je biti i gore, jedva sam izdržala sa bolovima. Jako sam želela devojčicu i eto, dobila sam je. To je za mene najlepši mogući poklon” – rekla je Dinka.

Uobičajna praksa lokalne samouprave je da sa prvim danima Nove godine obilazi prvorođene bebe:

-,, Malu Milicu smo čekali svi, i svakog dana smo je sa nestrpljenjem očekivali. Divno je što ona u sobi ima i drugaricu Viktoriju i iskreno želim da u ovoj godini budu zaista radosni. Lokalna samouprava je prvu rođenu bebu darovala sa 50.000 dinara, a u okviru mera populacione politike ove bebe će biti darovane i kroz ,,Bebi klub” gde smo se opredelili da prvorođene bebe dobiju 30.000, drugorođene 20.000 dinara, a nezaposlene majke dobijaju sredstva u visini od 10.000 dinara u trajanju od 6 meseci”- izjavila je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinde.

Prva akcija kikindskog Crvenog krsta u novoj 2020. godini započeta je na Porođajnom odeljenju Opšte bolnice kada su predstavnici ove organizacije darivali poklon pakete za novorođenčad. Crveni krst u toku godine tri puta realizuje akciju darivanja beba:

-,, Maloj Milici i Viktoriji poželeli smo dobrodošlicu. Crveni krst Kikinda je kuća velikog srca i na simboličan način smo hteli da pokažemo da je Crveni krst uvek tu, i kada su oni najlepši i oni manje lepi trenuci” – izjavila je Marijana Mirkov ispred Crvenog krsta Kikinda.

-,, Prošle godine imali smo 427 porođaja, a ove godine smo prvu bebu na svet doneli 5. januara, što je malo kasnije nego obično. Nadam se da će se broj porođaja u toku godine povećati. Ono što najviše nedostaje odeljenju jeste porođajni sto, to je nešto što bi nam primarno najviše trebalo, a što se tiče druge opreme, ona je na zadovoljavajućem nivou” – rekao je doktor Stanislav Blažić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *