September 22, 2021
aktuelno

Za bacanje petardi tokom praznika novčane kazne i do 100.000 dinara – Kikinda Online News

Pored bacanja petardi nove odredbe Zakona o javnom redu i miru predviđaju i novčane kazne od 100.000 do 150.000 dinara ili 30 do 60 dana zatvora i za pucanje u vazduh iz vatrenog oružja.

Osoba koja baci petardu na javnom mestu snosiće posledice ako ga neko od komšija ili prolaznika vidi i prijavi policiji. Čak i ako petardu bacite u svom dvorištu, možete odgovarati ukoliko se eksplozija čula i na ulici i uznemirila druge ljude. Takođe, ako se na ulici u tom trenutku zatekne policajac, on je dužan da vas prijavi.

Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će umesto njih odgovarati njihovi roditelji.

Podsećamo, da pored bacanja petardi nove odredbe Zakona o javnom redu i miru predviđaju u novčane kazne od 100.000 do 150.000 dinara ili 30 do 60 dana zatvora i za pucanje u vazduh iz vatrenog oružja.

Da petarde, osim što narušavaju javni red i mir, kao i bezbednost građana, mogu ozbiljno ugroziti i zdravlje, naročito najmlađih koji se njima igraju, upozoravaju i lekari, pa tako roditelji treba da budu veoma oprezni ukoliko deci kupuju petarde za praznike, jer te opasne igračke mogu da izazovu opekotine, oštećenja sluha i oka, pa čak i amputiranje dela šake.

Miris baruta je takođe veoma neprijatan deci koja imaju astmu ili probleme sa disajnim organima, pa može da dođe i do blagog gušenja.

Zato se prema sebi, ali i drugima tokom predstojećih Novogodišnjih praznika ponašajte odgovorno, jer bezbednost mora biti na prvom mestu!

 ( Zajecar Online, Novosti Online)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *