September 22, 2021

Zasijao punim sjajem: Narodno pozorište u Kikindi dobilo svoj foaje – Kikinda Online News

Kikindsko Narodno pozorište otvorilo je konačno vrata foajea za svoju gledalačku publiku. Tema o kojoj se pričalo u prethodne tri godine i koja je bila u fokusu rada lokalne samouprave bila je da je potrebno obnoviti postojeće i izgraditi nedostajajuće sadržaje na zgradi koja predstavlja kulturno nasleđe našeg grada:
-,, Narodno pozorište kao svojevrstan kvalitet našeg grada je zaslužilo i treba da ima jednu ovakvu građevinu. Osim određenog arhitektonskog rešenja i kvaliteta, ovde se radi i o velikom kulturnom nasleđu koje obavezuje sve nas kako bismo zadržali jedno ovako dobro pozorište i dali novi impuls u radu novog pozorišta. Smatram da je i za čelnike i glumce ovog teatra, a i za naš grad ovo veoma važan dan i da će ovim poboljšanim kvalitetom građevinskih uslova biti unapređen rad kikindskog ansambla budući da se radi o projektu u koji smo mi uprli prstom” – rekao je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.
Složen projekat oko izgradnje foajea zbog izvođenja građevinskih radova obuhvaćen je kroz dve faze, u 2018. i 2019. godini, a ukupna vrednost radova procenjena je na oko 35 miliona dinara:
-,, Danas smo ostvarili i ispunili jedan od najvećih ciljeva Narodnog pozorišta iz Kikinde. Smatramo da naše pozorište zaslužuje jedan ovakav foaje, a pored toga dobili smo i jedan moderan objekat koji se uklapa u gradsko jezgro i sam naš kikindski Trg. Ono što ja kao direktor mogu da obećam, jeste da ćemo se i u narednom periodu truditi da kvalitet našeg programa dovedemo na još veći nivo i nadamo se da ćemo još veći broj publike dovesti u pozorište, jer zbog njih i postoji. Već 15. januara počinjemo sa radom na predstavi ,,Kovači” Miloša Nikolića, a u martu radimo na predstavi ,,Anđela” – rekao je Nikola Joksimović, direktor Narodnog pozorišta.
-,, Napokon, nakon mnogo godina dočekali smo da smo dobili novi foaje. Tvrdim da smo imali jedan od najilegalnijih ulaza u Evropi. Kada ljudi dolaze u pozorište, izgledalo je kao da u isto dolaze kao ilegalci, okolo, naokolo, a veliki problem je bio i gostima objasniti gde se nalazi naše pozorište. Ovo je sada nešto što je na ponos gradu i ponos našem pozorištu” – izjavio je glumac Branislav Čubrilo Rus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *