September 22, 2021
aktuelno

Seminar ,,Interpretacija nasleđa” u Muzeju – Kikinda Online News

U okviru projekta ,,Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju – putevi mlinova” koji se realizuje u okviru IPA programa Madjarska-Srbija prekogranične saradnje, i u kojem je Narodni muzej Kikinda jedan od pet partnera danas je u svečanoj sali Muzeja održan seminar ,,Interpretacija nasleđa” i otvorena je izložba posvećena mlinovima. Pored volontera Narodnog muzeja, seminaru su prisustvovali učenici turističkog smera Ekonomsko-trgovinske škole, članovi Udruženja građana i vodeći partner projekta, Marta Mesaroš direktor Kuškunfeleđhazi Muzeja iz Mađarske.

-,, Veoma je važno baviti se temom interpretacije nasleđa, odnosno šta predstavlja sama interpretacija i gde sve ona može da ima veze. Sa nama su danas bila četiri predavača, Olivera Marinkov ispred kikinde Kancelarije za turizam i tri predavača iz Beograda sa Filizofskog fakulteta i Muzeja Jugolasvije. U okviru seminara realizovane su i radionice,a ono što je prethodilo na samom početku jeste i otvaranje izložbe o mlinovima koju je realizovao vodeći partner iz Mađarske za sve partnere, a izložba će biti realizovana sve do kraja decembra u našem Muzeju kako bi svi zainteresovani mogli da saznaju više o projektima i ciljevima projekata, šta predstavljaju putevi mlinova i slično. Kulturni turizam veoma je ozbiljna grana turizma i grana privrde i mislimo da je veoma važno da đaci smera turizmologije shvate kakva je uloga kulture u razvoju turizma i koliko je Muzej važan, i Suvača i svi sadržaji koje mi nazivamo kulturom, a u isto vreme oni su i turizam” – rekla je direktorica kikindskog Narodnog muzeja Lidija Milašinović.

-,, Projekat je nastao u saradnji sa kikindskim Muzejem, Muzej Kuškunfeleđhazi je nosilac projekta i na izložbi smo predstavili paone gde su predstavljeni putevi mlinova iz Mađarske do Kikinde. Cilj projekta je sačuvanje ovih mlinova, da ostanu za budućnost i da se razvijaju dalje turističke putanje i putevi mlinova, kako prezentacije, tako i očuvanje mlinova. Za sada je pet naseljenih mesta u ovom projektu i želimo da se ovaj projekat proširi u budućnosti i na druge delove Panonske nizije” – izjavila je direktorica mađarskog muzeja Marta Mesaroš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *