September 18, 2021
aktuelno

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen i u Kikindi – Kikinda Online News

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Ovaj dan je ujedno je bio i povod da se u našem gradu u motelu ,,Lovac” skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom suočavaju a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

-,, Ovo je lepa prilika da se skupimo i razmenimo iskustva i ukažemo na probleme sa kojima osobe sa invaliditetom susreću. Sa nama su danas 22 udruženja koji su članovi Saveta osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom su pre dvadeset godina kada sam počeo sa radom i sa kojima sam počeo da se družim, tada ih je bilo oko 10%, a sada je taj broj povećan na 15% i u svetu a i kod nas. Više je problema i diskriminacije, a mi smo veoma zahvalni i gradonačelniku Kikinde Pavlu Markovom koji se brine i trudi oko nas. Osobama sa invaliditetom najviše fali razumevanja, podrške i pažnje” – rekao je Ivan Zarić, predsednik društva Dečije cerebralne paralize i Saveta osoba sa invaliditetom kikindske opštine.

Lokalna samouprava je i ove godine u okviru programa socijalne zaštite izvršila finansiranje udruženja, a svake godine ta sredstva se uvećavaju:

-,, Možda ne posećujemo preterano udruženja već to radimo u posebnim prilikama i kada želimo da na jedan poseban način da istaknemo i posebnu važnost samih udruženja. Za naš grad, to je jedan specijalan status. Razlog je posvećen osobama sa invaliditetom i to je posebna grupa ljudi kako za naš grad, tako i za celokupnu socijalnu zaštitu i za brigu o njima, važan dan. Kako bi i oni dobili potvrdu da mi brinemo o njima i da činimo sve što je u našoj moći kako bi se njihov položaj unapredio, mi smo redovni svake godine na ovakvim skupovima gde kroz razgovore činimo sve ono što je u našoj moći kako bismo došli do zadovoljavajućeg nivoa za većinu članova udruženja” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *