September 22, 2021
aktuelno

Vanja Grastić za intervju nedelje: Muzikom u borbi protiv nasilja – Kikinda Online News

Kikindska grupa ,,Vanya Con Trios” nedavno je izbacila pesmu i spot pod nazivom ,,Mrak”, koja se bavi jednim od gorućih problema današnjice – nasiljem. Sa ovom pesmom, popularna kikindska grupa nije prvi put stavila mziku u funkciju dizanja svesti slušalaca o ovom problemu:

-,, Problematika nasilja, bilo da je u pitanju nasilje nad ženama, porodično, vršnjačko, ili bilo koja druga forma je problem koji je sveprisutan, a jedan od osnovnih činilaca koji je doveo do toga je upravo ono što se o tome “ne priča”. Prvi korak u rešavanju problema, po mom mišljenju, upravo je – dizanje svesti. U današnje vreme je potrebno da ta priča ima sveobuhvatni medij prezentacije, pa je naravno sam spot morao da isprati tu tematiku. Oni koji su pomnije pratili možda će primetiti da se “Mrak” uklapa u odredjenu trilogiju koja je ispričana kroz 3 naša spota, a za one koji bi želeli na to da obrate pažnju, redosled je – “Lavirint”, pa “Mrak”, pa “Nepovrat”. Ja sam taj koji uglavnom napreže vijuge po pitanju scenarija za spotove, pa ni sa ovom pesmom nije bio izuzetak. Kao i u već nekoliko pesama do sad, nastavili smo svoju saradnju sa pozorištem “Lane”, sa tim da ovog puta imamo i direktan angažman jednog od njihovih fantastičnih glumaca, Aleksandra Krulja, koji je za potrebe spota ulogu izneo sjajno. Glavni ženski protagonista u spotu je Aleksandra Nedošan, koju su ljudi već mogli videti u spotu za našu pesmu “Lavirint”, a, ona je sasvim sigurno i bila logičan izbor, jer se priča, kao što već rekoh, nadovezuje” – priča nam frontmen grupe ,,Vanja Con Trios” Vanja Grastić.

Reakcije publike su, kako nam je rekao muzičar bile očekivane:

-,, Nije ih mnogo bilo po pitanju same tematike. Ovo nije problem o kojem se rado priča, niti smo naišli na veliki entuzijazam od strane medija po pitanju promocije pesme sa ovakvom tematikom. Ali, sa druge strane, pesma je napravila oko 190 hiljada pregleda na fejsbuku, gde je inicijalno objavljena, pa je, u svakom slučaju našla svoj put” – navodi dalje naš sagovornik.

Jedna od misija kikindskog benda jeste i da kroz muziku razbije i demistifikuje probleme sa kojima se naše društvo danas susreće:

-,, Muzika je vrlo moćan medij. Muzika je kroz istoriju pratila sve bitne momente, svaka revolucija kolektivne svesti reflektovala se u muzici i u drugim formama umetnosti. Moje lično mišljenje je da to treba koristiti, ali opet, sa druge strane, muzika je, kao i svaka druga forma umetnosti, sama sebi cilj, tako da sasvim sigurno to neće biti nešto što ćemo kontinualno nastaviti da radimo. Biće, kao i do sada, i jednog i drugog. U studiju se uvek nešto krčka, slobodno vreme je jedini problem. Ovo je ipak i dalje samo hobi i kreativni ventil, a svi znamo da je najteže naći vremena za ono što radimo isključivo iz ljubavi. Ima materijala na kojem se već uveliko radi, stoga, oni koji nas prate mogu da budu sigurni u to da se nismo “uspavali” ” – završava Vanja Grastić.

Foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *