September 23, 2021
aktuelno

Prezentacija ,,Moja vizija – sova ušara” u sportskoj sali ,,Partizana” – Kikinda Online News

Sportska sala ,,Partizana” i ove godine otvorila je svoja vrata za prezentaciju programa ,,Moja vizija – sova ušara” gde su se predstavili učenici Osnovnih i srednjih škola. U okviru osme manifestacije koja je posvećena sovama i retkim zaštićenim vrstama ptica održan je i muzičko scenski program kikindskih osnovnih i srednjih škola i kviz znanja o sovama.

-,, Pred kraj novembra meseca, uvek smo navikli naše sugrađane, osnovce i srednjoškolce da se danas svi zajedno nađemo na jednom mestu i pokažemo naše viđenje sova. Segment programa sastojao se iz tri dela u vidu izlagačkog prostora, muzičko-scenskog nastupa i kviza. Sutra je poslednji dan meseca novembra pa smo se odlučili da sve naše građane uključimo u ovu manifestaciju sa jednom lepom žurkom, u vidu malog kviza znanja, simboličnih nagrada i da ovaj mesec ispratimo onako kako smo ga i počeli, uz znanje, jer je ova manifestacija pre svega i upućena na edukaciju mladih i celog stanovništva i nadamo se da će nam se veliki broj sugrađana i pridružiti sutra na gradskom Trgu” – izjavila je Marijana Mirkov ispred Odseka za razvoj poslova grada Kikinde.

Prezentacija posvećena sovama ušarama iz perspektive Osnovne škole ,,Žarko Zrenjanin” iz Kikinde ogledala se u likovnim radovima na temu sova, ali osnovci iz ove škole doneli su i medenjake u obliku sova koje su delili sugrađanima:

-,, Medenjake smo pravili na časovima domaćinstva, a drvo sa sovicama smo pravili na časovima crtanja, slikanja i vajanja. Po prvi put sam ovde, jer sam dobila predmet crtanje slikanje i vajanje, a do sada su dolazili nastavnici likovnog obrazovanja i bibliotekari kako bismo obogatili ovu gradsku manifestaciju” – izjavila je Anica Protić, nastavnica crtanja, slikanja i domaćinstva u OŠ. ,,Žarko Zrenjanin”.

I ove godine, u okviru ,,Sovembra” kikindski Kulturni centar predstavio se sa svojom kreativnom radionicom ,,Čarolija mašte”:

-,, Radionica postoji već osam godina u Kulturnom centru i namenjena je deci od prvog do osmog razreda osnovne škole. Prošle godine smo takođe uzeli učešće na ovoj manifestaciji, iako je ovo predviđeno za škole, ja mislim da naša radionica ima dosta toga da pokaže i prikaže, pa smo se zato i prijavili” – rekla je Lljiljana Bogosavljev ispred Kulturnog centra.

SSŠ ,,Miloš Crnjanski” predstavila se učeničkim radovima iz različitih domena:

-,, Ovde su arhitektonski tehničari koji su nacrtali sove, i izradili ih u origami tehnici. Naši pekari su izradili sove u testu koristeći boje i razne tehnike pletenja, sečenja i oblikovanja testa, a sa nama su i medicinari koji su sugrađanima merili pritisak i koji su vršili prezentaciju anatomije ljudskog tela. Smer tehničar za zaštitu životne sredine objedinjejuje sve teme zajedno o zaštiti sova. Tradicionalno učestvujemo u ovom programu i svake godine iznova imamo nove inspiracije što se da videti i po šarenilu naših stolova” – izjavila je Branislava Krstin, profesor tehnološke grupe predmeta u prehrambenom smeru SSŠ ,,Miloš Crnjanski”.

Neizostavan deo prezentacije programa ,,Moja vizija – sova ušara” bio je i kviz namenjen osnovcima gde su učenici još jedan put odmerili svoja znanja o sovama. Prvo mesto u kvizu osvojila je Osnovna škola ,,Vuk Karadžić”, drugo mesto pripalo je školi ,,Ivo Lola Ribar” iz Novih Kozaraca, treće mesto osvojila je Osnovna škola ,,Sveti Sava”, a četvrti su đaci iz Osnovne škole ,,Đura Jakšić”. Oni su tom prilikom osvojili vredne nagrade, a direktorima srednjih škola uručene su zahvalnice i poklon kartice.

-,, Pitanja se uvek menjaju, bude dosta i sličnih pitanja, budući da fond nije toliko velik i poenta samog kviza je da što više dece prođe kroz celu priču kako o sovama, tako i o našem gradu. Trudimo se da edukujemo mlade generacije o onome što imaju u svom gradu, deca trebaju što više toga da nauče da bi znala kako trebaju da se ophode prema sovama koje su sastavni deo našeg okruženja” – izjavio je Miroslav Grujić, nastavnik geografije i autor kviza o sovama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *