September 23, 2021
aktuelno

I Maležani sove i Kikindu svetu preporučuju – Kikinda Online News

U okviru osme manifestacije ,,Sovembar” povećenoj sovama i zaštićenim retkim vrstama ptica, gosti našeg grada bili su predstavnici Ambasade Malezije koji su kroz izložbu slika malezijske umetnice Elize Taj u ,,Terri” i umetnički program ,,Očaravajuća Malezija u gradu sova” u Narodnom Muzeju predstavili sve lepote ove zemje. Tim povodom, u naš grad boravio je i otpravnik poslova ambasade Malezije u Srbiji Nik Adi Arman, kojeg je najpre u svom kabinetu ugostio gradonačelnik Kikinde Pavle Markov:

-,, U okviru promocije našeg grada, mi danas možemo da se pohvalimo interesantnom posetom. Predstavnici Ambasade Malezije danas su bili u poseti našem gradu i nisu samo jedan od važnih segmenata i zanimljivosti za njih bile naše kikindske sove, već smo i kroz razgovor konstatovali da je Kikinda za njih jedan veoma zanimljiv i osoben grad i da u tom smislu što se tiče same ambasade jeste da oni dođu i vide Kikindu i istakao bih jedan prebogat program koji smo danas zajednički i promovisali. Od prepodneva do kasnih večernjih sati, naši gosti su videli sve turističke atrakcije i zanimljivosti našeg grada, a ujedno oni su predstavili i svoju zemlju i nadam se da ćemo na neki način proširiti i kulturnu ponudu naše zemlje i Maležana kao naših gostiju” – izjavio je Markov.

-,, Ovo je prvi put da smo boravili u vašem lepom gradu gde smo predstavili i našu malezijsku kulturu i usput razmenili iskustva između dve zemlje. Srbija je lepa, ali Kikinda je zaista nešto posebno. Danas smo doneli našu kulturu u vaš grad, u vidu slika malezijske kulture i kroz umetnički program u Narodnom muzeju. Kultura dve zemlje je upravo ta koja ruši sve granice, iako na prvi pogled deluje da smo različiti, kultura je ta koja spaja ljude, bez obzira na kojoj strani sveta živite. Drago mi je što sam danas bio u prilici i da upoznajem neke druge krajeve Srbije, a kada sam čuo da je Kikinda poznata po sovama, hteo sam i lično da se uverim u to. Kada sam dolazio ovde, rečeno mi je da sove ovde dolaze svake godine u velikim brojevima, što je zaista jedinstveno. Bio sam u prilici da posetim i ,,Terrin” Muzej i atelje, kao i Ekonomsko-trgovinsku školu. Kikinda ima veliki potencijal za dalji razvoj turizma, dok Ekonomsko-trgovinska škola ostvaruje uslove za razmenu učenika. Radujem se i budućoj saradnji, jer iskreno želim da naučim više o Kikindi i vašim ljudima” – rekao je otpravnik poslova ambasade Malezije u Srbiji Nik Adi Arman.

-,, Divno je danas bilo provesti ceo jedan dan sa predstavnicima Ambasade Malezije. Iskoristili smo priliku da u razgovorima otkrijemo koje su nam to zajedničke tačke. Posebno nam je bilo zadovoljstvo sprovesti gospodina Nika Adija Armana kroz Galeriju i Muzej ,,Terra”. Pokazali smo ono što je osobenost našeg kraja, a to je glina i skulpture velikog formata. Nakon toga, odveli smo ga i u najlepšu ulicu na svetu – Generala Drapšina. Divno se uklopio i lepo je primljen na času geografije na smeru turizmologa u Ekonomsko-trgovinskoj školi. Radujem se zato što je rekao da on doživljava Srbiju kao drugi dom, budući da četiri godine nije odlazio u Maleziju, da smo karakterno i po temperamentu veoma sličan narod i da je ta neka dinamika upravo ono što nas i spaja. Shvatili smo da zajednički možemo da sarađujemo i na polju obrazovanja i kulture. Gospodin Nik Adi Arman rekao nam je danas i da je za našu manifestaciju ,,Dani ludaje” čuo tokom službe u SAD-u i to je nešto što je fantastično, a predstavnike Ambasade Malezije pozvali smo da naredne godine budu naši gosti na 35. ,,Danima ludaje” – izjavila je predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *