September 20, 2021
aktuelno

Obeležen 20. novembar: Dan oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu – Kikinda Online News

Polaganjem venaca na kikindskom Železničkom groblju, a potom i na spomen obeležje brigradiru Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće, obeležena je 101. godišnjica oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu. Pored predstavnika gradske uprave, vence su danas položili i Udruženje potomaka ratnika Srbije od 1912.-1920. godine, članovi SUBNOR-a, predstavnik Ambasade Rusije i druge boračke organizacije.

Savez potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i ove godine obeležio je na dostojanstven način, datum kada je ulaskom Gvozdenog puka “Knjaz Mihajlo“ na čelu sa pukovnikom Dragutinom Ristićem, oslobođena Velika Kikinda. 

-,, Sinoć smo u Kulturnom centru imali prikaz knjiga autora Milana Micića, a danas smo na Železničkom groblju komemorativnim skupom gde želimo da obeležimo i odamo počast i stradalim Kikinđanima. Kikinda je na kraju rata ušla u jednu novu državnu zajednicu, a kao što je to i poznato, to je država južnoslovenskih naroda. Možda je tada i počela agonija buduće zajenice. Moram da kažem da su u Kikindi u vremenu Prvog svetskog rata živela tri autohtona starosedeočka naroda – Nemci, Mađari i Srbi. Početkom rata, sve je krenulo zaokretom i pogoršala se situacija što se tiče našeg naroda koji su tada već bili progonjeni. Međutim, rat se rasplamasao i bilo je jasno da će svi mobilisani Srbi otići na istočna ratišta, a da će Mađari i Nemci ratovati na Balkanskim prostorima. U vreme kada je ratovao Savez centralnih sila ovde u naš grad dolazili su zarobljenici suprotnog tabora – sile Antante, a među njima Srbi iz Kraljevine Srbije, ruski i rumunski vojnici. Danas, na Železničkom groblju počiva 184 vojnika” – izjavio je Lazar Demić, potpredsednik Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Današnjoj ceremoniji prisustvovao je i Aleksandar Konanihin, prvi savetnik Ambasade Rusije u Beogradu:

-,, Čast mi je i zadovoljstvo što sam daanas ovde sa vama. Bili smo saveznici u ratu, a i Rusija je dala dva miliona žrtava koji su poginuli tako što su branili Srbiju. U svakom ratu, mi smo uvek bili zajedno i na jednoj strani i tako će biti. Ali u isto vreme, nećemo uživati samo u tome, to je samo temelj za našu buduću saradnju i naravno, radićemo pre svega na dobrobit naša dva naroda. Živela Srbija” – rekao je Konanihin.

Grad Kikinda i ove godine je na svečanski način obeležio važan datum u istoriji našeg grada – Dan oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu:

-,, Na ovaj dan, pre više od jednog veka, na čelu sa pukovnikom Dragutinom Ristićem je kroćila u naš grad i učinio ga slobodnim. Mi danas odajemo počast poginulima, duboko im se klanjamo jer ne smemo nikada zaboraviti njihove žrtve koje su oni podneli u jednoj borbi gde su dali deo sebe i ne štedeći sebe, za neka buduća pokolenja” – rekao je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *