September 22, 2021
aktuelno

Besplatno izvođenje predstave ,,Slavuj i kineski car” u Narodnom pozorištu u petak povodom jubileja – Kikinda Online News

Nakon kratke pauze usled zamene sedišta u kikindskom Narodnom pozorištu, u petak 22. novembra sa početkom od 18 časova biće izvedeno jubilarno 100. izvođenje predstave ,,Slavuj i kineski car”. Ulaz je besplatan za sve naše sugrađane:

-,, Ovom prilikom pozvao bih sve ljubitelje pozorišta, male i velike, kao i one koji će to tek da postanu, na 100. jubilarno izvođenje predstave ,,Slavuj i kineski car”. S obzirom da nam je ovo jubilarno izvođenje i da je prošlo deset godina od premijere, odlučili smo da ovu predstavu poklonimo našim sugrađanima. Predstavu je režirao i adaptirao Miodrag Dinulović, po motivima Hansa Kristijana Andresena i sa velikim uspehom igramo je jednu deceniju kako na našoj sceni tako i sa strane. Izuzetno smo ponosni i na nagrade koje smo osvojili, a to je za najbolju predstavu Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, gde je dobila i nagradu za kostim. Najbolja je predstava Međunarodnog festivala ,,Tiba” u Beogradu i nagrađena je Evropskim srebrom na Međunarodnom festivalu ,,Pozorišta za djecu” u Kotoru. Ono što je novina u ovoj predstavi, jeste da će ubuduće cara igrati naš kolega Mihailo Laptošević, dok je ostala postava ostala ista kao i na premijeri” – rekao je direktor kikindskog Narodnog pozorišta Nikola Joksimović.

Ova divna bajka, sa mirisom dalekog istoka, je komedija za decu sa lirskim elementima, koja zabavlja gledaoce i postavlja neka pitanja. Predstava  govori o slobodi i neslobodi, o nečemu što je sila prirode koja je prelepa i kojoj se čovek mora prilogađavati. Tome nas uče istočnjačke discipline, jer mi Evropljani to ne znamo. Mi uništavamo prirodu i pokušavamo da je prilagodimo sebi – poručuje Dinulović.

Predstava obiluje elementima lutkarske igre, specijalnim lutkarskim efektima, kao i lutkama mega veličine. “Slavuj i kineski car” izuzetno je duhovita, jer adaptacija i dramatizacija bajke daju odličan prostor za igru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *