September 22, 2021
aktuelno

Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” proslavila 174 godišnjicu postojanja – Kikinda Online News

Najstarija ustanova u našem gradu, Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” danas je prigodnim programom obeležila 174 godina postojanja. Kikindskoj publici najpre se predstavio mladi pisac Miloš Petković iz Niša koji se družio sa kikindskim osnovcima, potom je održana dodela nagrada za najbolje radove na likovnom i literaranom konkursu, a za kraj programskog dela master bibliotekar informatičar Kristina Ember predstavila je svoju knjigu u izdanju biblioteke ,,Jovan Popović”.

-,, Svake godine održavamo prigodan program i predpostavljam da je već svima jasno da samim programom obuhvatimo celokupnu populaciju počevši od naših najmlađih. Od 14 sati imali smo druženje sa dečijim piscem Milošem Petkovićem, od 16 sati održana je već tradicionalna dodela nagrada na likovnom i literarnom konkursu, a od 18 sati imali smo promociju knjige koja je delo naše izdavačke delatnosti. To nam se učinilo važnim, a ove godine izostala je klasična centralna proslava, jer smo nekako smatrali da tu ideju ipak treba ostaviti za neki jubilej. 174 godine je mnogo ne samo za kikindsku Ustanovu, već za celu državu, jer nema puno biblioteka i institucija sa toliko godina dugim trajanjem, pa smo rešili da je provedemo potpuno radno. Knjiga koju promovišemo od 18 sati, delo naše koleginice Kristine Ember, veoma nam je načajna jer upravo ona asocira na ono što je naš glavni zadatak, a to nije samo izdavanje knjiga, već očuvanju našeg kulturnog identiteta i ostavljanja nečega za neke buduće generacije” – izjavila je direktorica biblioteke ,,Jovan Popović” Radmila Perović.

Dečiji pisac Miloš Petković iz Niša uživao je sa kikindskim osnovcima pričajući o knjigama:

-,, Drago mi je što sam danas bio vaš gost, pogotovo na Dan biblioteke i sa omiljenom publikom. Priče koje sam pisao meni lično su najdraže, jer sam upravo te priče ja pričao svojoj ćerki pre spavanja. Interakcija između roditelja i deteta jako je važna, pa otuda i potreba za knjihom -,, Tetralogija – patuljci i vile” posvećena četiri godišnjim dobima – proleću, letu, jeseni i zimi. Glavni junaci odbačeni su iz nekih svojih sredina koje su kroz moj serijal postali heroji epskih razmera i liče na današnju decu koja su malo gurnuta u ćošak zato što su uspešni đaci, zato što vole da čitaju i nisu potpali pod sve ono što nas okružuje a vezano je za napreak tehnologije. Moj motiv za pisanje bila je ljubav prema sopstvenom detetu i želja da pokažem kroz bajkovitu priču da su ta deca koja nam ponekad ne liče na heroje, zapravo imaju nešto što ih upravo i stavlja na taj pijadestal” – izjavio je mladi autor za Kikinda News.

Od 16 časova, u biblioteci ,,Jovan Popović” upriličena je dodela nagrada na likovnom i literarnom konkursu koji je organizovala biblioteka.

U završnom delu programa, Kristina Ember predstavila je specijalnu retrospektivnu bibliografiju:

-,, Specijalna je zbog prve 92 strane u knjizi koja je zapravo istorijat. Naslov knjige je ,, Štamparstvo i izdavaštvo u Kikindi – Kalendari od 1882. do 1944. godine. To je jedan ozbiljan istraživački rad, moj master rad prerađen, dorađen i urađen kao knjiga. Što se tiče same knjige, asstoji se iz dva dela – prvi deo je štamparstvo i izdavaštvo gde možemo videti opis štamparija gde su funkcionisale u Kikindi i štampa koja je tada izlazila. Drugi deo knjige govori o kalendarima koji su vrlo bitni, imali su značajan kulturološki, ali zabavni karakter sa zabavnim sadržajima i njihova bibliografija, odnosno svi kalendari koji su se pojavljivali u Kikindi su popisani. U knjizi se nalazi 237 bibliografskih jedinica koje su delom preuzete iz srpske bibliografije, a doprinos su i kalendari koje sam pronašla u biblioteci, istorijskom arhivu i Muzeju u KIkindi. Pored Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” kao izdavača, veliku podršku i zahvalnost dugujem prof dr Borjanki Trajković koja me je podržala i pronašla u meni nešto što čak ni ja sama nisam znala da posedujem i da sam spremna da to izbacim iz sebe” – rekla je Kristina Ember master bibliotekar informatičar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *