September 22, 2021
aktuelno

Intervju nedelje: Milena Živkov – ,,Život je kao mehur od sapunice” – Kikinda Online News

Naša sugrađanka Milena Živkov, nedavno je izdala svoju prvu zbirku priča pod nazivom ,,Mehur od sapunice”. Na samom početku razgovora pitali smo Milenu kakav je to njen ,,Mehur od sapunice”:

-,, Kao i svaki mehur od sapunice, i ovaj može da pukne. Ima taj sjaj i lakoću da leti, ali je neminovno da će da pukne, ako ne u letu, onda sigurno pri dodiru sa tlom” – izjavila je autorka.

„Mehur od sapunice“ je zbirka kratkih priča Milene Živkov, nagrađena na konkursu „Prva knjiga Banatskog kulturnog centra i grada Kikinde”, koji je pokrenut sa ciljem da podstiče i afirmiše stvaralaštvo mladih autora do 35 godina. Reč je o knjizi preciznog stila i živog jezika, u kojoj autorka kroz sedam kratkih priča pokušava da „otrgne od zaborava“ trenutke života koji nastaju i nestaju kao mehur od sapunice. U stalnoj potrazi za inspiracijom, autorka pokreće čitav spektar tema koje nam pomažu da prepoznamo njene književne uzore. U stilu Vladana Desnice ona razmatra status umetnika u savremenom svetu, mistifikuje granicu između literature i života po uzoru na Danila Kiša, a u pojedinim pričama ne prikriva ni dobro poznavanje književnog opusa Mome Kapora. Istovremeno, ona se ne trudi da oponaša prepoznatljive stilove ovih pisaca, već iz lektire uzima samo najbolje i gradi autentične priče koje nastaju kao spoj proživljenog i izmaštanog. Dobar primer za to su „Autobus”, „Poslastičarnica u Hilandarskoj” i „Harmonija” – priče koje, verovatno, zauzimaju najbolje stranice u ovoj knjizi.

-,, Priče koje su ušle u ovu knjigu nastale su u protekle četiri godine. Pisala sam i stidljivo čuvala za neki pravi trenutak. Odlučila sam da ih pošaljem na konkurs koji su organizovali Grad Kikinda i Banatski kulturni centar. Ispostavilo se da je to bila prava odluka. Recenzent ove knjige, Mladen Đuričić, svoju recenziju naslovio je „Život kao mehur od sapunice“. Upravo ovaj naslov u potpunosti oslikava ono o čemu govore moje priče. One su životne, opisuju situacije koje se dešavaju oko nas, a kojima vrlo često ne pridajemo toliko značaja. Ipak, kada malo bolje razmislimo, ostavljaju neke ožiljke na našim dušama. Nekoliko priča ispirisano je crnom hronikom. Sve više vesti koje čujemo putem medija vezano je za tu tematiku. Neke od njih okupirale su i moju pažnju” – rekla je Milena za Kikinda News.

Naša sagovornica dalje navodi da su reakcije čitalačke publike na njenu knjigu sjajne, a iako je do sada bila samo posetilac Beogradskog Sajma knjiga, naša Kikinđanka ove godine predstavila je po prvi put svoju knjigu u okviru istog:

-,, Reakcije koje dobijam su zaista sjajne. Najviše sam iznenađena reakcijama koje sam dobila od svojih bivših učenika kojima sam predavala srpski jezik i književnost. To je moj najveći uspeh. Zainteresovala sam ih za čitanje knjiga koje im nisu obavezna lektira. Sajam knjiga je važan događaj za svakog ljubitelja knjiga. Do sada sam na Sajam odlazila kao posetilac, a ove godine i kao autor koji je promovisao svoju knjigu. Utisci su sjajni. Postavila sam sebi nove ciljeve i jedan od njih je svakako da se u istoj ulozi pojavim i narednih godina” – dodala je Živkov.

Ono što predstoji autorki u narednom periodu jeste i neizbežna promocija knjige i u kikindskoj biblioteci ,,Jovan Popović”, a ova ustanova joj je, kako nam je rekla, itekako posebno važna:

-,, Kikindskoj čitalačkoj publici svoju knjigu predstaviću 26. decembra u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“. Drago mi je što će knjiga biti predstavljena baš u ovoj ustanovi jer je za mene posebno važna. Radujem se druženju sa ljubiteljima pisane reči. Svi ste dobrodošli!” – završava Milena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *