September 18, 2021
aktuelno

Održana radionica ,,Simulacija rada ombudsmana” u Gradskoj kući – Kikinda Online News

U Svečanoj sali Skupštine grada, učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Kikinde učestvovali su u radionici ,,Simulacija rada ombudsmana” koju je povodom ,,Festivala prava deteta” organizovao Lokalni ombudsman grada Kikinde Milan Novaković. Povod je i 30 godina od donošenja Konvencije o pravima deteta, a radionici su prisustvovali i Zamenik pokrajinskog ombudsmana – Milan Dakić, Lokalni ombudsman opštine Žitište Aleksa Kuzman i šefica stručne službe Zaštitnika građana Grada Novog Sada Marija Dostanić.

-,, Kada su u pitanju deca i prava deteta, voleo bih da kažem da je sve dobro, ali nekada, to i ne bude toliko dobro. Kroz razgovor sa decom i pričati o pravima dece, često je najbolje govoriti o povredama. Ono sa čime se svakodnevno susreću, a ne mogu uvek da prepoznaju često je to neka vrsta povrede. Ovo je samo jedna od preko 200 aktivnosti koje ombudsman sprovodi širom Vojvodine u periodu od 20. oktobra do 20. novembra pod nazivom ,,Festival prava deteta”. Na taj način mi želimo da obeležimo tridesetogodišnjicu donešenja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta koji uređuje ovu oblast. On nije značajan samo zbog svoje sadržine, već i zbog mehanizama kako se oni primenjuju i ostvaruju i možemo reći da naša zemlja ima dosta uspeha u ispunjavanju tih obaveza koje Međunarodna zajednica preuzima. Radionica sa decom predstavlja najbolji način rada, gde su deca u prilici da pretresaju teme koje možda njih muče i tište i da im usput objasnimo mehanizme rada, zahvaljujući Lokalnom ombudsmanu Milanu Novakoviću koji je smislio interesantne zadatke za decu i koji je najvažniji u celoj ovoj priči zato što je upravo on osoba na čija vrata ćete prvo pokucati” – izjavio je Milan Dakić, zamenik Pokrajinskog zaštitinika građana ombudsmana za prava deteta.

-,, Cilj simulacije radionice ,,Simulacija rada ombudsmana” predstavili smo kako ombudsman postupa sa radom pritužbi, ali i da decu oslobodimo stresa i da i damo priliku da izađu za govornicu. Zadaci su osmišljeni tako da je to po jedan primer koji se dešavao u praksi, gde smo procenjivali njihove reakcije i načine razmišljanja u njihovom uzrastu. Ovakve radionice su mnogo zanimljivije i korisnije i mislim da kada jednom prođu kroz takvu vrstu simulacije koju dobiju, mislim da će lakše biti upoznati ih sa tom materijom gde će se lakše upoznati i sa radom ombudsmana, sa radom inspekcija i opštine grada” – izjavio je Lokalni ombudsman Milan Novaković.

-,, Do sada nisam bio u prilici da se upoznam saa radom ombudsmana, ali nas je juče profesorica u školi upoznala sa njegovim radom, kako on funkcioniše i kako obavlja svoj posao. Što se tiče organa Uprave, već sam bio u ,,Nedelji parlamentarizma” koja je organizovana u Skupštini grada gde smo pričali o radu Upravnih organa” – rekao je učenik Ekonomsko-trgovinske škole Milan Milanov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *