July 26, 2021
aktuelno

Stigao je ,,Sovembar”: Sove Kikindu svetu preporučuju – Kikinda Online News

Novembar, mesec zimovalištva nekih od retkih vrsta sova stigao je u Kikindu, a sa njim i propratna manifestacija ,,Sovembar”. Kikinda je za ovaj fenomen saznala još pre desetak godina kada je predsednik društva za zaštititu i proučavanje ptica Milan Ružić sa svojim saradnicima po prvi put obavio brojanje sova na gradskom trgu i otkrio oko 200 sova na jednom stablu, što je bio sasvim dovoljan i veliki razlog da sova postane brend grada i da se održava manifestacija posvećena sovama.

-,, Od tada, ovo je 8. put da organizujemo manifestaciju ,,Sovembar” . Ovo jeste mlada manifestacija po broju godina, ali mogu da kažem da je manifestacija koja ima najveći odjek u svetu jer je postigla da mnogi umetnici i ljubitelji ptica dolaze svake zime da se upoznaju i pogledaju ovaj fenomen. Naš zadatak je da radimo na edukaciji što i jeste smisao same manifestacije, tako da smo i ove godine program bazirali na edukaciji mladih, počev od najmlađih. Od 13. novembra već počinju predavanja za osnovne i srednje škole gde će kolege iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine održati predavanja. Organizovali smo i edukativnu pozorišnu predstavu za predškolce iz beogradskog pozorišta, a imamo i dve bioskopske projekcije animiranog filma. Ono što je interesanto, uključili smo sve osnovne i srednje škole, tako da je taj centralni dan, zadnjeg petka u mesecu posvećen njima. Sportski centar ,,Jezero” nam je i ove godine otvorio svoja vrata sale ,,Partizana” gde ćemo manifestaciju u tri segmenta realizovati u vidu izložbenog prostora, muzičko-scenskog nastupa svih osnovnih i srednjih škola, a biće organizovan i kviz ,,Šta znamo o sovi”. Kikinda ima mlade sadnice ligustruna u živom ,,Sovinom” lavirintu koji se nalazi na potezu SC ,,Jezero” prema mostiću koji se spaja sa Starim jezerom, tako da ćemo za par godina imati pravi lavirint u obliku sove a ove godine ćemo sa mališanima iz Osnovne škole ,,6. Oktobar” i volonterima Kancelarije za mlade prošetati tim lavirintom i na simboličan način otvoriti šetnju rešavanja. 25. novembra održaće se brojanje sova na gradskom trgu, a potom će se i održati predavanje Milana Ružića na temu sova i sa našom ,,Sova patrolom” mališani će krenuti u akciju brojanja sova. Ovogodišnjoj manifestaciji priključila se i Muzička škola ,,Slobodan Malbaški” koja će održati i svoj koncert, kao i duvački orkestar. Iz ambasade Malezije čuli su za ovaj naš događaj i poželeli su da budu deo ove naše manifestacije, pa će 22. novembra biti gosti našeg grada, a oni će nama pokazati šta oni sve to imaju u bogatoj muzičkoj kulturi njihove zemlje. Celu manifestaciju završićemo velikom žurkom na Trgu, tako da pozivam sve naše sugrašđane da prošetaju našim Trgom od 11 do 13 sati i da žive sovembar na najlepši mogući način” – rekla je Marijana Mirkov ispred Odseka za razvoj poslove grada.

Kikinda je grad koji voli sove. Najveće zimovalište sova u gradskoj sredini nalaze se baš u centru Kikinde, a ovaj prirodni fenomen već niz godina privlači kako domace turiste, tako i goste iz inostranstva. Po ocenama poznavalaca, Kikinda je poseban fenomen kao najbolje mesto za posmatranje sova u celom svetu i po tome je apsolutno jedinstvena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *