September 22, 2021
aktuelno

Rodilo se “Dragoljupče”: prvi broj magazina PU ,,Dragoljub Udicki” predstavljen u Biblioteci – Kikinda Online News

U sklopu obeležavanja 65. godišnjice postojanja PU ,,Dragoljub Udicki” u Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” sinoć je svečano predstavljen prvi broj časopisa Predškolske ustanove ,,Dragoljub Udicki” pod nazivom ,,Dragoljupče”. Višesemečnim radom vaspitača, psihologa, logopeda, pedagoga, saradnika za muzičko, fizičko i likovno vaspitanje i uz veliku podršku lokalne samouprave rodilo se ,,Dragoljupče”. Stručni i edukativni tekstovi osmišljeni su za predškolce koji se pripremaju za polazak u osnovnu školu, ali i za roditelje sa ciljem kako na najbolji mogući način odigrati jednu od najvećih životnih uloga kao što je roditeljstvo i priprema dece za polazak u školu.

-,, Redakciju čine vaspitači, predstavnici stručnog aktiva sa 6 metodika koje se realizuju u vrtića. Na ideju smo došli kako bismo pomoć pružili roditeljima u pripremi dece za polazak u školu, a da pritom roditelji na kvalitetan i interesantan način provedu svoje slobodno vreme sa decom. Časopis je nastajao nekoliko meseci, a prvi broj posvetili smo pripremi dece za polazak u školu koje prate određene teme koje vaspitači realizuju u svom vaspitno-obrazovnom radu. Tekstovi obuhvataju zadaci za grafomotoriku, tu su i predlozi za slušanje muzike, likovne aktivnosti, tu si u podaci o manifestacijama na kojima su učestvovala deca iz naših vrtića. Časopis sadrži u sebi i rubriku ,,Poklanjam-tražim” koja u sebi ima humanitarnu notu i ona će se realitzovati u našim vrtićima, a isto tako i tumačenje dečijih pojmova kojima smo želeli da podržimo dečiji izraz i slobodu govora dece svakodnevno u našem radu. U planu je da izađu četiri broja, na svaka dva meseca će izaći po jedan broj, tako da ćemo obuhvatiti ceo rad naše ustanove u toku četiri broja i ove godine. Časopis se ne nalazi u redovnom prodajnom izdavaštvu, već je besplatan za sve mališane naše ustanove”- rekla je Danijela Abazi, član redakcije časopisa ,,Dragoljupče”.

Pored primerka na srpskom, časopis ,,Dragoljupče” je preveden i na mađarski jezik.

-,, Izdanje na mađarskom jeziku je prevod srpskog izdanja, a sam prevod bio je veliki izazov za mene, ali kada radite nešto što znate da je lepo, dobro i korisno, onda nije teško. Veoma smo radosna što smo deci i roditeljima omogućili da mogu na svom maternjem jeziku da čitaju ovaj časopis, da deca rešavaju zadatke koje časopis nudi na svom maternjem jeziku i što smo ponudili jedno od rešenja za kvalitetno provođenje slobodnog vremena” – izjavila je Eržebet Savanović, zamenica direktora PU ,,Dragoljub Udicki”.

Radmila Miškov našla se u ulozi lektora, unapređena u zamenika glavnog i odgovornog urednika časopisa Milana Ivetića, i tom prilikom istakla da joj je velika čast što se našla u velikom projektu Predškolske ustanove:

-,, Rodilo se jedno novo čedo, ,,Dragoljupče” i mislim da će to biti na radost dece i roditelja. Kao što su koleginice i rekle, ovaj magazin jeste stvoren za decu, ali je i za roditelje i mislim da je u tom novina i nešto što je čini različitim u odnosu na ostale dečije novine” – rekla je Miškov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *