September 22, 2021
aktuelno

Održana tribina o migrantima i projekcija filma “The Merger” u Muzeju – Kikinda Online News

Mreža psihosocijalnih inovacija PIN danas je za učenike osnovne škole ,,Žarko Zrenjanin” u Kikindi u svečanoj sali Narodnog Muzeja upriličila projekciju filma ,,The Merger”, a nakon toga je u Ekonomsko-trgovinskoj školi održana tribina koju su održali novinari portala Njuz.net-a koja se tiče teme migranata, medija i društva.

-,, Reč je o australijskoj komediji koja u prevodu znači onaj koji spaja. To je film koji smo dobili od australijske ambasade u Beogradu za potrebe projekta koji sprovodimo u okviru podrške Evropske unije o upravljanju migracija u republici Srbiji. Osim što je film kao žanr veoma zabavan i intersantan za učenike škola, on ima u sebi edukativnu notu i edukativan karakter, a to je da ne moramo da podržavamo ili pomažemo nekome ako to ne želimo, ali da ono što možemo da učinimo za druge jeste da im ne odmažemo i da budemo otvoreni ka različitosti i nečemu drugačijem, jer to na kraju može da znači i nama samima. Želimo učenike da edukujemo o pojmu predrasuda, kako se one kreiraju i zbog čega mogu biti opasne. Na kraju filma volimo da porazgovaramo sa učenicima i da čujemo njihove ideje i kako dalje mogu da se bore za što manje predrasuda u društvu” – rekla je za Kikinda News Dunja Božović ispred Mreže psihosocijalnih inovacija.

-,, U saradnji sa PIN-om održavamo tribine gde razgovaramo sa ljudima i gde se upoznajemo sa njihovim stavovima o migrantima i izbeglicama i pokušavamo da im prenesemo sliku iz medija, da im ukažemo i na eventualne greške koje se javljaju u medijima, namerno ili nenamerno. Pre smo pričali sa starijima, a sada tribine držimo i po srednjim školama, jer nam je posebno interesanto mišljenje srednjoškolaca kao posebnoj grupaciji ljudi koja bi verovatno trebala da ima formirane stavove” – izjavio je novinar portal NJUZ.NET Viktor Marković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *