June 24, 2021
aktuelno

Dodeljene nagrade za najbolje trejlere za knjige u biblioteci ,,Jovan Popović”- Kikinda Online News

Danas je u Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” po drugi put upriličena dodela nagrada za najbolje snimljene video trejlere za knjige. Prvo mesto osvojio je učenik Osnovne škole ,,Vasa Stajić” iz Mokrina Stevan Koščica za knjigu ,,Hajduci”, drugo mesto pripalo je ekipi devojčica iz nakovačke škole ,,Petar Kočić” koja je studiozno pripremala trejler za knjigu ,,Priručnik za devojčice od stila”, a učenica Mila Vojinović iz osnovne škole ,,Bratstvo Jedinstvo” iz Banatske Topole osvojila je treće mesto na Book trejler konkursu za knjigu ,,Tresnuću vas, branila se Ema” koja govori o vršnjačkom nasilju.

-,, Veoma smo ponosni na naše takmičenje za najbolji Book trejler, predstavili smo i ovu našu aktivnost na mnogim stručnim skupovima gde se to pokazalo kao potrebna inovativnost u radu sa mladima, pre svega jer je reč o generaciji koja odrasta u okruženju interneta i svemu onome što pruža digitalna tehnologija, a svesni smo da ih ne iskoriste uvek onako kako bi trebalo, ili da možda ne znaju da iskoriste ono što im je na dohvat ruke. Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim radovima jer se vidi velika razlika u odnosu na prošlu godinu, imamo mnogo mlađe učesnike. Najmlađi učesnici imaju negde oko šest godina,a najstariji svega 14. Ove godine deca su sama radila svoje radove i nisu imala veliku pomoć svojih nastavnika, tako da nam je drago što su se prepustili u ovu avanturu i što će na ovakav način preporučivati knjige svojim vršnjacima. U izboru najboljih radova pomogao nam je pisac Uroš Petrović, kao i Dragana Miladinov, pedagog u školi u Iđošu“- rekla nam je organizatorka kulturnog programa Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” Dunja Brkin Trifunović.

Prvo mesto na konkursu za najbolji Book trejler osvojio je Stevan Koščica iz Mokrina, koji redovno učestvuje na literarnim konkursima koje organizuje biblioteka i osvaja mnogobrojne nagrade:

-,, Naša seoska bibliotekarka nas je uputila na ovaj konkurs i sa drugarima sam se oprobao da snimim trejler za knjigu ,,Hajduci”. Pre toga ja sam već znao da montiram klipove i kada sam prvi trejler snimio, video sam da mi to ide i da mi je zabavno. Nakon prvog snimljenog trejlera, snimio sam još jedan i eto, osvojio sam prvo mesto. Knjigu ,,Hajduci” imali smo u petom razredu i na predlog nastavnice srpskog smo snimili trejler o tome. Nismo imali scenario, već smo iz glave smišljali šta ko treba da kaže, ali je na kraju ispalo super. Na jutjubu sam gledao razne video klipove o editovanju i tutorijale gde sam se i ja zainteresovao i naučio sam da se time bavim” – rekao je Koščica.

Drugo mesto osvojila je ekipa devojčica petog razreda iz Nakova, iz Osnovne škole ,,Petar Kočić” koje su u trenutku slanja svog video rada bile učenice četvrtog razeda. One su uradile trejler za knjigu ,,Priručnik za devojčice od stila” a isti je nastao je u prostorijama biblioteke ,,Jovan Popović” gde su ga devojčice snimile:

-,, Namestili smo film o priručniku za devojčice od stila i iskreno, nismo očekivali ovakve rezultate. Priručnik opisuje kako možemo da namestimo frizure, neke kupke i svašta još za devojčice. Češće posećujemo biblioteku i volimo da čitamo knjige koje su za devojčice” – rekla nam Anja Grbić, predstavnik ženske ekipe devojčica koje su osvojile nagradu.

Treće mesto osvojila je bibliotekačka sekcija iz Osnovne škole ,,Bratstvo Jedinstvo” iz Banatske Topole. Sedmoro učenika zajedno je kreiralo trejler za knjigu koja je društveno veoma angažovana, a koja se tematski bavi borbom protiv vršnjačkog nasilja:

-,, Moja grupa i ja smo napravili trejler za knjigu koja je svetski bestseler ,,Tresnuću vas, branila se Ema” a koja govori o nasilju koje proživljava jedna devojčica po imenu Ema i kojoj je dosta bilo nasilja, pa je odlučila sa svojim prijateljima da se javi direktorici i da spreči dalje nasilje. Mislim da je ta knjiga napravljena kako bi se deci skrenula pažnja na pojavu vršnjačkog nasilja, i da svi trebamo da budemo ravnopravni u svakom pogledu” – rekla je Mila Vojinović.

Foto: Kikinda News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *