June 22, 2021

“Iako je bio uman čovek, Laza Kostić se vodio emocijama” kaže spisateljica Ljilja Pakić – Kikinda Online News

Autorka Ljiljana Pakić večeras je u kikindskoj Biblioteci “Jovan Popović” predstavila knjige “Sve ljubavi Laze Kostića”. Kako nam je otkrila autorka, knjige su nastajale tokom petogodišnjeg putovanja:

,, Knjige su nastajale jako dugo, pročitala sam više dokumenata i knjiga, i onda sam krenula na putovanja stopama Laze Kostića. Prvo je išla priča o Lenki, kada sam i krenula u posetu dvorcu Dunđerskih gde sam upoznala potomke njihovih konjušara, radnika koji su mi davali određene informacije, posebno o Lenki. Kada sam otišla u Bečej, bili su veoma izričiti da Laza i Lenka nisu imali apsolutno ikakav emotivni odnos, dok sam u Kulpinu saznala dijametralno suprotne podatke” – objasnila nam je autorka.

Ipak, iako naslov knjiga na prvi mah ostavlja utisak da je reč o ljubavnim romanima, priča zapravo nosi drugačiju notu:

,, Trudila sam se da oslikam Lazin karakter, sve šta je radio. Svemu se posvećivao sa mnogo strasti i ljubavi, a ta vrsta ljubavi nije konkretno bila ispoljavana samo prema ženama, već i prema poeziji, filozofiji, novinarstvu i politici. Toliko je bio strasan u tome da je čak ušao i u sukob sa Jovanom Jovanovićem Zmajem kada je došlo do ubistva Miše Dimitrijevića. Ta strast ga je navela i da napusti i Cetinje, i iako je bio veoma uman čovek, uvek se vodio emotivnim stavovima. Laza je voleo sve obrazovne i poznate žene. Njegova prva simpatija u ranoj mladosti bila je čuvena glumica Jovanka Kirković, a prva ozbiljnija velika mladalačka ljubav bila mu je Paulina Pava Stanković, sinovica našeg čuvenog kompozitora Kornelija Stankovića” – izjavila je autorka.

Književno veče uveličali su đaci Gimnazije Jovana Radak i Božidar Kojić koji su čitali odlomke iz dela.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *