July 26, 2021

Mladi autor Stefan Tićmi predstavio dečiju knjigu ,,Ja sam Akiko” – Kikinda Online News

Gost Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” u Kikindi po prvi put bio je mladi autor Stefan Tićmi koji je predstavio svoju dečju knjigu ,,Ja sam Akiko”.
Nadahnuta, poetska knjiga Stefana Tićmija novi je glas u domaćoj književnosti za decu i mlade. Opojan kao stihovi Mike Antića, bajkovito mudar poput Malog Princa, duhovit i topao kao tekstovi Igora Kolarova – roman ,,Ja sam Akiko” ulazi u niz ostvarenja koja će decenijama biti naši sagovornici.

,,Odmah na samom početku moram da kažem da je greška u naslovu – ,,Ja sam kakio” i onda je to izokrenuto malo, jer glavna junakinja knjige – Akiko u knjizi ima malo izokrenut pogled na svet i na sneg i onda razgovara sa peškirima i onda smo tu sa klincima dočaravali kako izgleda ta početna scena gde Akiko sa peškira kaplje i onda kap po kap, i to je klincima bilo zanimljivo jer je izvučeno iz realnosti i ja sam im objašnjavao na koji ja to način prelazim u literaturu. Mislim da su jako lepo reagovali, mislim da je dobar bio taj “feedback”, i trudim se da decu ne umaram sa pričom o knjizi već da u nekom interaktivnom razgovoru i te neke pozorišne sekvence koje su uključene, da im se približi književnost jer ona i jeste zapravo jedna vrsta igre – i za mene, a i oni na taj način gledaju književnost i Akiko dopušta i daje prostor onome ko je čita da izmašta dodatno, jer neke stvari nisam otkrio.Mislim da su upućeni u delo o Akiko i da će pročitati knjigu. Posle nastupa sam malo prošetao Kikindom i video Kiku, pošto ja nisam od onih koji samo dođu i odu, ja volim da se upoznajem sa gradom u koji sam došao. Knjiga ,,Ja sam Akiko” nije pisana samo za devojčice, iako možda naslov govori drugačije, ona je i muška knjiga jer, ja sam samo iz neke igre i radoznalosti krenuo da je pišem u ženskom licu, a na samom kraju Akiko se susreće sa Marselom koji je drugi lik u romanu, a iskreno se nadam i da će uspeti da se napravi taj kratki, animirani crtani film, to bi bilo zaista super, jer ja volim taj prenos literature na scenu, film, kao da je knjiga jedan neiscrpni izvor koji može da se još više razgrana i bude bogatija, tako da još uvek čeprkamo po Akiko i sledeći put ćemo nešto drugo da radimo sa novom knjigom” – rekao je mladi autor za Kikinda Online News.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *