September 18, 2021

Biblioteka ,,Jovan Popović” u Kikindi proslavila 173 godine postojanja

Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” u Kikindi, 16. novembra proslavila je 173 godine od osnivanja . Čast da prvi otvori celodnevni bogat program Narodne biblioteke specijalno pripremljen za ovaj dan, pripala je dečijem piscu Branku Stevanoviću koji je kroz zabavu i edukaciju pričao sa decom o Jovanu Popoviću i drugim piscima koji su obeležili istoriju.

Nakon toga, tačno u podne, svečano je otvorena centralna manifestacija i upriličena izložba posvećena liričaru i revolucionaru kakav je i bio slavni književnik i pisac. Prisutnima se obratila direktorica najstarije ustanove u gradu Radmila Perović, Dejan Masalinković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Mirko Marković, predsednik internet kluba Srbije, Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine grada Kikinda, dok je izložbu posvećenu Jovanu Popoviću otvorila Milana Bajkin.

Od 16 sati upriličena je dodela nagrada za najbolje likovne i literarne radove u okviru konkursa koji je organizovala biblioteka.

U večernjem delu programa, naš najznačajniji pisac sa ovih prostora, akademik Goran Petrović predstavio je kikinđanima svoja dva romana: ,,Opsada Crkve Svetog Spasa” i ,,Sitničarnica kod srećne ruke”. Pored autora, o romanima je govorio i Aleksandar Jerkov, Upravnik Univerzitetske biblioteke ,,Svetozar Marković” i profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Foto: Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *