September 20, 2021

Maja Ćirić, kikindska rekorderka u atletici za Kikinda Online News: ,,Osmehom zaista možeš svašta”

profilna

Oduvek je mamila uzdahe i bila tiha patnja i čežnja svima u našoj školi ,,Đura Jakšić”. Oduvek je imala nešto u tom pogledu, i tom, nama svima dobro poznatom blistavom i prepoznatljivom osmehu koji je s vremenom, godinama i sportskim uspesima postao i ostao njen zaštitni znak. Oduvek se posebno isticala na časovima fizičkog vaspitanja, gde je uvek pobeđivala na svim mogućim krosevima koje je organizovala naša škola. Ljubav prema atletici, kako kaže, odabrala je po ličnom senzibilitetu i tu emociju sledi i dan danas, kada i brani boje srpske reprezentacije.

Kikinda Online News: Pa ćao Majo, kako si?

Maja: Ćao, Saša. 🙂 Dobro sam, hvala na pitanju.

Kikinda Online News: Ti i ja smo išli zajedno u razred , znamo se od detinjstva , i znam da si se uvek na časovima fizičkog vaspitanja izdvajala po ljubavi prema atletici i da si pobeđivala na svim onim krosevima koje smo imali . Da li si ikada verovala i sanjala da ćeš ostvariti sve ovo što si ostvarila do danas , da li je postojala neka jasna vizija ovoga što si ostvarila , ili je sve bilo stihijski?

Maja: Da, od malena sam zavolela atletiku, još u ranim školskim danima mi se dopalo da trčim i pobeđujem. Verovala sam da mogu, a najbitnije od svega je da sam želela i da, naravno, i dalje želim. Kao mala sam sebi postavila velike ciljeve, neke sam ostvarila, a za druge vredno radim i radosno ih iščekujem.

20375934_1902122573334953_8475049130261722099_n

 

Kikinda Online News: Kakav je osećaj biti srpska rekorderka i reprezentativka Srbije?

Maja: Svakako je lep osećaj znati da si postao ne samo rekorder, nego i deo istorije onoga što voliš i u čemu si skoro ceo život. Na toj trci na 400m u Beču sam u isto vreme oborila državni rekord i ostvarila normu za učešće na svom prvom velikom takmičenju- svetskom prvenstvu u Birmingemu. Bila sam uzbuđena i zadovoljna jer je sve došlo na svoje mesto u pravom trenutku. Lepo je kad na kraju svega sam sebe nagradiš dobrim rezultatom. Neko bi to video kao uspeh preko noći, ali za takve trenutke se živi i radi ceo život.

maja-ciric-2-830x0

Kikinda Online News: Kako je izgledao zapravo tvoj put nakon osnovne i srednje škole ? U kom momenentu si prelomila i odlučila da se profesionalno baviš atletikom?

Maja: Svaka promena je sa sobom nosila drugu priču i svaka me je unapredila na svoj način. Sećam se trenutka kad je tata svojim stavom odigrao značajnu epizodu u mom životu. U jednom periodu sam imala trenutke kolebanja, a on je moju odluku preokrenuo u pravi izbor i pravu istinu: da nikad ne odustajem i da uvek završim ono što sam započela, bez obzira koliko vremena bi mi bilo potrebno. Nakon osnovne škole i jednog divnog perioda, krenula sam ozbiljnije da treniram i pravim rezultate. Sa 15 godina sam prvi put ušla u reprezentaciju, kao 400-metrašica i kao članica štafete 4x400m. Po završetku srednje škole, u Beogradu sam nastavila u drugom klubu. U početku je, kao i u svemu, bilo teško. Pre dve i po godine sam započela saradnju sa trenerom u Sloveniji i to je bio jedan od ključnih i prelomnih momenata u mojoj karijeri. Svi rezultati govore u prilog tome.

1517748755377-atletika-prvenstvo-srbije-u-atletici-13-830x0

Kikinda Online News: Koliko je teško baviti se atletikom , da li predstavlja dodatnu težinu za tebe i to što si ipak u reprezentaciji i opet negde trebaš da se istakneš i opravdaš naše boje?

Maja: Atletika je individualan sport i sa sobom nosi dozu odgovornosti, discipline, samodiscipline i požrtvovanosti. Odabrala sam je instinktivno sa 6 godina i tu emociju sledim i dalje. Godinama sam gradila upornost, čvrstu i takmičarsku volju, razvijala sam se ne samo fizički, već i mentalno, naročito u kriznim trenucima. Iako mi atletika zaista nekad oduzima dah, volim to što radim i trudim se da predstavim svoju zemlju u najboljem svetlu. Kad dam svoj maksimum, zahvalna sam i zadovoljna.

maja-ciric-3-830x0

Kikinda Online News: Čitavoj našoj školi si mamila uzdahe i bila im tiha patnja , a ono što sam ja lično upamtio jeste taj tvoj blistavi osmeh kojim su išla putem svih uspeha i po kojem si, pored spotskih uspeha, ostala prepoznatljiva sve do danas. Koliko misliš da je važan osmeh u sportu , pa čak i onda kada nam i nije uvek do smeha ?

Maja: Nisam to znala 🙂 Smehom i kad je najteže, naročito tad. Kao što znaš, u sportu ima i uspona i padova i ako si pozitivan svakako će te to voditi samo napred. Nekako je sve lakše kad u nečem lošem pronađeš nešto čemu ćeš se nasmejati. Još ako imaš sa kim… onda smehom zaista možeš svašta.

maja-ciric-1-830x0

Kikinda Online News: Zbog prirode posla kojim se baviš, predpostavljam da nisi često u mogućnosti da dolaziš u naš grad , odnosno i svoj. Na kojoj relaciji živiš i kakve uspomene nosiš na Kikindu (a da nije kikindska voda 😛 ) 🙂 ?

Maja: Uspomene su na bezbrižno i srećno detinjstvo, na porodicu, drage prijatelje, prve ljubavi i ostale lepe trenutke. U poslednje dve i po godine živim i treniram/ radim na relaciji Beograd- Ljubljana, a često mi je i Ljubljana polazište za druge, dalje destinacije. Svaku priliku koristim da dođem kući. Sa mamom i sestrom se uvek osetim bezbrižno i srećno i tu dobru energiju nosim svuda sa sobom, gde god da me put navede.

Kikinda Online News: I za kraj, šta bi kao proslavljena atletičarka,rekorderka i reprezentativka Srbije poručila svima koji žele da uspeju ?

Maja: Za svaki uspeh je potrebna želja da se nešto napravi. To je početna energija koju svako može da ima, a tada, kada veruješ u sebe i nemoguće postaje dostižno.

10410250_994937703931888_68476443396287781_n

 

Foto: Privatna arhiva Maje Ćirić, ATLEX – Serbian Athletics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *